Naast een team van ongeveer 1.800 medewerkers, kan AZ Turnhout ook beroep doen op een 100-tal vrijwilligers. Vrijwilligers zijn een belangrijke meerwaarde in een ziekenhuis. Zij richten zich volledig op het welzijn en comfort van de patiënt.

We volgden Zahia, Maria, Ingrid en Wim; vrijwilligers op de afdeling geriatrie. "Onze vrijwilligers zorgen elke dag belangeloos dat patiënten en hun naasten zich in ons ziekenhuis te gast voelen" vertelt coördinator vrijwilligerswerking Daniëlle Das. "Iedereen is welkom om als vrijwilliger aan de slag te gaan, een diploma of getuigschrift is niet nodig. Maar de ene vrijwilliger is de andere niet. Daarom bekijken we voor elke vrijwilliger start, samen welke taken in het ziekenhuis het best aansluiten bij hun vaardigheden of interesses", vult Daniëlle aan. Voor Ingrid Blockx en Zahia Khenifar was dat mensen gezelschap houden. Ingrid Blockx is al enkele jaren aan de slag als vrijwilliger. Zowel Ingrid als Zahia helpen tijdens het fruituurtje op de afdeling geriatrie.

"Ingrid en Zahia zijn heel goed in de omgang met mensen. Zij vormen een echte meerwaarde op onze dienst geriatrie", vertelt Daniëlle. "Onze oudere patiënten hebben iets meer hulp nodig bij dagelijkse handelingen. Fruit schillen is bijvoorbeeld niet evident voor hen. Daarom organiseert de afdeling geregeld een fruituurtje. Een ergotherapeute van het ziekenhuis begeleidt de activiteit, maar omdat ze niet iedereen tegelijk kan helpen, is de aanwezigheid van vrijwilligers zoals Ingrid of Zahia bij zo'n fruituurtje erg belangrijk. En naast helpen, is de vrijwilliger er natuurlijk ook om een praatje te slaan met de patiënten."

Er zijn verschillende redenen waarom vrijwilligers ervoor kiezen om te helpen in het ziekenhuis. "Ik werk zelf in de zorg, maar door een operatie aan mijn rug moet ik het een tijdje rustiger aan doen", vertelt Zahia. "Vrijwilligerswerk vond ik een goed alternatief nu ik mijn job tijdelijk niet kan uitoefenen. Zo hoef ik het contact met patiënten niet te missen". "Ik koos er twee jaar geleden voor om vrijwilliger te worden omdat ik iets zinvol wou doen", zegt Ingrid. "Ik was toen 57 jaar en had het gevoel dat het nu of nooit was. Ik ben heel blij met het werk dat ik in het ziekenhuis kan doen. Je voelt dat de aanwezigheid van vrijwilligers een verschil maakt voor de patiënten en hun familie." Vrijwilligerswerk geeft voldoening Andere taken worden dan weer enkel door vrijwilligers verzorgd. Maria Schellekens is bijvoorbeeld pastoraal vrijwilliger. "Op donderdag ga ik langs bij de patiënten op de afdeling geriatrie, om te polsen of zij de mis van het komende weekend willen bijwonen. Op zondag help ik de gelovige patiënten die naar de viering willen gaan en die slecht te been zijn. Ik haal hen op in hun kamer en begeleid hen naar de kapel. Op die manier kunnen ze er toch bij zijn". "Het enthousiasme waarmee Maria dit doet, dwingt respect af" vertelt Daniëlle nog.

Patiënten die opgenomen zijn, krijgen elke dag koffie of thee aangeboden op hun kamer. Wim Schoenmaekers is één van de vrijwilligers die geregeld zo'n koffie- en theeronde op zich neemt. "Twee jaar geleden, ik was toen 35 jaar, kreeg ik een beroerte. De linkerhelft van mijn lichaam was verlamd en ook mentaal en sociaal had de beroerte gevolgen. Na een revalidatie van anderhalf jaar ben ik klaar om weer aan het werk te gaan en hoop ik een rustige, halftijdse job te vinden. In afwachting daarvan doe ik vrijwilligerswerk in het ziekenhuis en dat geeft me minstens zoveel voldoening als geld verdienen." "Wim doet dit met zoveel overgave en inzet dat hij zo goed als onmisbaar geworden is", vult Daniëlle aan.

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers werken op verschillende afdelingen en oefenen uiteenlopende functies uit: van onthaalfuncties, het organiseren van verwenmomenten (bijvoorbeeld voet en/of handmassage) tot een luisterend oor bieden daar waar de tijd van de verpleegkundigen soms tekort schiet. AZ Turnhout kan altijd extra helpende handen gebruiken.

Meer info: www.azturnhout.be.