Vandaag knapten 14 werknemers van Mars Food Olen vrijwillig een verwaarloosde zone van natuurdomein ‘Olens Broek’ in de buurt van De Bleek in Olen op. De Mars-personeelsleden maken in samenwerking met Agentschap Natuur & Bos een historisch hooiland opnieuw toegankelijk voor wandelaars. Dit initiatief illustreert hoe Mars het verschil maakt in de gemeenschappen rond z’n bedrijfsvestigingen.

Gedurende het jaar krijgen de personeelsleden van Mars wereldwijd de kans om zich in te zetten voor de gemeenschap waarin ze leven en werken met het Mars Volunteer Program. Dit programma stimuleert werknemers om twee dagen per jaar lokaal vrijwilligerswerk te doen binnen hun normale, betaalde werkuren. Xavier De Buysscher, Plant Director van Mars Food Olen: “Vandaag steken ruim 14 ‘associates’ (Mars-personeelsleden) samen de handen uit de mouwen in de frisse lucht.

Zo helpen we Agentschap Natuur & Bos met het opnieuw toegankelijk maken van een lokaal stukje groen, want we wilden een project aanpakken waar iedereen in de gemeenschap van kan genieten en waar we het verschil konden maken. Het geeft ons een goed gevoel om ‘terug te geven’ en bovendien is het leuk teamwerk.  Dat lijkt me een mooie illustratie van twee Mars principes in actie: verantwoordelijkheid en wederkerigheid.”  

Verwaarloosd hooiland wordt opnieuw toegankelijk

Na eerdere acties onder de vlag van ‘Rice School For Kids’, focussen de personeelsleden die deelnemen aan het Mars Volunteer Program zich deze zomer op een lokaal stukje groen. 

Eddy Vercammen, boswachter bij Agentschap Natuur & Bos, is daarmee erg blij: “We gaan op 1 namiddag met de hulp van 14 medewerkers van de lokale Uncle Ben’s fabriek  in één van de historische hooilandjes omheiningen, palen, prikkeldraad en linten verwijderen zodat het opnieuw kan dienen als wandelroute. We hebben dit stuk nog maar sinds vorig jaarterug in beheer genomen en dankzij dit enthousiasme en deze inzet kan dit stukje natuur sneller dan verhoopt weer teruggebracht worden naar de oorspronkelijke staat zodat wandelaars er weer van kunnen genieten.”

1 maand werk op 1 dag

Mars Food Olen kiest niet toevallig voor het natuurgebied in Olen. De productie-eenheid voor Uncle Ben’s ® rijst van Mars Belgium, die rijst produceert voor en uitvoert naar heel Europa, bevindt zich sinds 1977 in de de Kempense gemeente. Veertien werknemers grijpen vandaag de kans die het Mars Volunteer Program hen biedt. Zij laten hun gewone taken en verantwoordelijkheden voor één dag links liggen, en werken effectief aan het welzijn en groengehalte van de gemeenschap waarin ze wonen en werken.

Daar is burgemeester Marcel Bellens erg over te spreken: “Er is een fijne en lange samenwerking met de mensen van Mars Food Olen, de rijstfabriek van Uncle Ben’s. Mars is  o.a. partner voor het bekende Gladiolen festival, en organiseert verschillende leer- en beleefactiviteiten rond rijst in samenwerking met de lokale scholen.  Het komt iedereen ten goede als plaatselijke ondernemingen zich inzetten voor de gemeenschap, we kunnen dit soort initiatieven dus alleen maar aanmoedigen en hopen dat we in de toekomst nog meer helpende handen mogen verwelkomen.”

Als het van Mars Food Olen afhangt blijft het niet bij een eenmalige gebeurtenis. Xavier De Buysscher, Plant Director van Mars Food Olen: “Als bedrijf streven we ernaar om door concrete resultaten het verschil te maken voor mensen en de planeet. De inzet van onze Mars Volunteers voor natuurgebied ‘Olens Broek’ is daarvan een perfect voorbeeld op kleine schaal. En vanuit de filosofie dat vele kleintjes uiteindelijk één grote vormen, zullen we blijven doorgaan met ons in te zetten voor de gemeenschap van Olen, die ons nauw aan het hart ligt.”

Over Mars Belgium
Mars Belgium maakt deel uit van Mars Inc, één van de snelst groeiende voedingsbedrijven ter wereld. Mars Inc telt wereldwijd 75.000 medewerkers in 74 landen, verdeeld over 5 continenten. Mars Belgium is actief in drie marktsegmenten, waaronder chocoladeproducten als M&M’s®, Snickers®, Twix®, Mars®, Balisto® & Bounty®; rijst van Uncle Ben’s®; hondenvoeding Pedigree®, Cesar® & Frolic® en kattenvoeding Whiskas®, Sheba® & Perfect Fit®. Mars Belgium telt 277 medewerkers en realiseerde in 2013 een jaaromzet van €285 miljoen euro. Mars heeft twee sites in België: de hoofdzetel in Sint-Stevens-Woluwe, die ook de thuishaven is van de drie internationale hubs waar additioneel 74 werknemers werken, en de productievestiging voor de Uncle Ben’s® rijst in Olen. www.mars.be

75.000 werknemers in 74 landen

Vandaag is Mars met 75.000 werknemers in 74 landen één van de grootste internationale spelers in de voedings-, chocolade- en dierenvoedingsindustrie.  De  hedendaagse gigant begon in 1911 als familiebedrijfje  en is dat nog steeds.  De 5  kernprincipes  van de firma  – kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid, voor het eerst omschreven in 1947 door Forrest E. Mars maken integraal deel uit van de bedrijfscultuur en de manier van zakendoen.

Op 1 juni 2013 ondertekenden Umicore en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een overeenkomst waardoor ANB een oppervlakte van bijna 17 hectare in beheer krijgt. Die gronden, gelegen ten noorden van het fabrieksterrein, en grenzend aan het natuurgebied Olens Broek, zullen worden gebruikt om het wandelnetwerk verder te ontsluiten én de natuurwaarden te versterken. Een win-winsituatie voor mens en natuur.