Alle mannen hebben de neiging om vroegtijdig klaar te komen. Het mannelijk lichaam zit nu eenmaal zo in elkaar dat het snel wil ejaculeren. Dat had oorspronkelijk immers een biologische functie: zoveel mogelijk kans maken om een vrouw te bevruchten.

Om deze hardnekkige reflex af te leren en de liefde te leren bedrijven als een kunst in plaats van te paren als een dier, moet elke man trainen. Dankzij dit leerproces kan hij zichzelf beter leren kennen en leren "surfen" op de golven van zijn opwinding.

Tegen vroegtijdige ejaculatie: leren omgaan met frustratie

Dit leerproces heeft echter ook dieperliggende aspecten. Eén ervan is leren omgaan met frustratie. Als een man de natuur haar gang laat gaan, verloopt dit altijd volgens hetzelfde stramien: hij raakt opgewonden, krijgt een erectie, penetreert zijn partner en komt na enkele stoten klaar. Waarna hij bevredigd is en een gevoel van innerlijk welzijn zich van hem meester maakt.

Om langer te genieten van het liefdesspel, moet hij bereid zijn om "er de spanning in te houden" en het genot van het orgasme bewust uit te stellen. Uiteraard om zijn plezier en dat van zijn partner te verhogen. Maar het is niet omdat hij dat weet dat hij het ook zo aanvoelt. Als lichaam en geest uit zijn op genot, is het perfect mogelijk dat ze geen zin hebben in "omwegen" en liever recht op hun doel afgaan!

Jacques bijvoorbeeld moet oefeningen doen waarbij hij langzaam masturbeert, om zijn lichaam te leren afkicken van het snelle ritme dat hij gewoon is. "Het lukt niet. Niet dat het fysiek onmogelijk is, integendeel: ik denk zelfs dat ik mijn genot zou kunnen rekken. Het probleem is dat ik steeds denk: 'Sorry, maar vandaag wil ik snel mijn orgasme bereiken, ik zal wel een andere keer oefenen!' Het is alsof ik mijn genot niet wil laten voorbijgaan als ik het op een presenteerschaaltje aangeboden krijg!" Leren omgaan met frustratie is dan ook essentieel voor een man om zijn ejaculatie te leren beheersen. Zelfs als volwassenen reageren we nog vaak als kinderen die vandaag hun verjaardag willen vieren en niet morgen! Maar als we leren anticiperen op onze seksuele genoegens en het uitstel ons extra genot verschaft, zal dit de kwaliteit van ons orgasme alleen maar verhogen. Dat beamen alle mannen die die grens hebben overschreden!

Artikel gepubliceerd door op 26/07/2004 - 23:00
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/04/2011 - 10:13