Bénédicte Lemmelijn uit Zoutleeuw, professor Oude Testament aan de KU Leuven, wordt lid van de Pauselijke Bijbelcommissie. Een aanstelling die ze zelf niet had voelen aankomen, want ze had nooit voor die functie gesolliciteerd.

"Het is geen voltijdse job, het is eerder een taak, een opdracht. En die kwam letterlijk uit de hemel vallen", zegt Lemmelijn.

"Ik weet het pas sinds twee weken, toen ik rond het middageten naar boven ging om mijn mails na te kijken en er een Italiaanse mail bij was. Ik had 'em bijna verwijderd want ik dacht dat het spam was", lacht ze.

"Maar er hingen een aantal bijlagen aan, en een van die bijlagen was de aanstelling in het Latijn, van paus Bénédictus En vorige week zat dan de officiële brief in de bus. In het Latijn geschreven op mooi dik papier en ingeleid met 'summus pontifex', de paus."

Wat professor Lemmelijn precies gaat doen is ook voor haar nog niet helemaal duidelijk: “Het overvalt me allemaal. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ik weet dat er jaarlijks in de tweede week na Pasen een hele week overleg is met de leden van de commissie, en met de perfect van Congregatie van de Geloofsleer, een van de adviesorganen die de kerkvorst bijstaat in z’n beleid.”

Geen haar op mijn hoofd heeft eraan gedacht te solliciteren

Of ze de functie nog mag weigeren? “Als ik dat echt niet zou willen doen, dan kan dat. Maar ik denk niet dat het gepast is om deze aanstelling te weigeren. Het was ook geen sollicitatie.

Er is geen haar op mijn hoofd die hieraan gedacht had. ik doe gewoon mijn academisch werk.” Ook opvallend is dat er tot vijf jaar terug, er nooit een vrouw in deze commissie gezeteld heeft. Lemmelijn zal zich op persoonlijke vraag van de paus buigen over de Bijbel, om maatschappelijke thema’s en specifieke passages te interpreteren in een moderne maatschappij. (VRT NWS)