Eén heeft vandaag zijn najaarsprogramma's voorgesteld. De zender pakt uit met elf nieuwe programma's. "Zowel jonge programmamakers en productiehuizen als aanstormend schermtalent krijgen daarbij alle kansen", zegt netmanager Jean Philip De Tender. Hij blikt ook al vooruit naar het voorjaar van 2014.

Een eerste blikvanger is "Albert II", een vijfdelige fictiereeks over ons koningshuis. De eerste aflevering is gepland op zondag 8 september. Later in het najaar zal de nieuwe misdaadreeks "De Ridder" op zondag voor de traditionele portie fictie van eigen bodem zorgen. In de reeks speelt Clara Cleymans de hoofdrol.

De Vlaamse fictiereeks "Eigen kweek", over een familie aardappeltelers die uit geldnood cannabis beginnen te kweken, zal later op het najaar op dinsdagavond geprogrammeerd worden.

Reizen, avontuur, muziek en nostalgie

Tom Waes gaat voor het reisprogramma "Reizen Waes" op zoek naar bestemmingen die niet vanzelfsprekend zijn voor de gemiddelde toerist. De eerste aflevering is gepland op dinsdag 3 september. Een dag later volgt een ander avontuurlijk programma. In "Bye bye mama" trekken twee jonge Kempenaren er acht maanden op uit om acht landen te zien. Eén gaf de jonge avonturiers een kans om van de beelden die ze op hun reis schoten een tv-programma te maken.

VRT

Op zaterdag 7 september trapt Peter Van de Veire het showprogramma "Sing that song" (foto) af, een muzikale quizshow met pianisten Florejan Verschueren en Hannes De Maeyer. Onder anderen Brahim, Stan Van Samang, Paulien Mathues en K3 hebben hun deelname al bevestigd.

Vanaf zondag 8 september verzamelt Ben Roelants de leukste en gekste verhalen uit zestig jaar televisie in "De televisieroute". Hij gaat praten met bekende gezichten en programmamedewerkers, maar ook met gewone mensen. Voor zijn tocht doorheen Vlaanderen maakt hij gebruik van de Amphicar van kapitein Zeppos.

Human interest

Later in het najaar plant Eén ook nog twee humaninterestprogramma's. "Missie Monsago" volgt zes jonge Vlaamse hulpverleners die aan de slag gaan in een Congolees ziekenhuis. Het programma is gemaakt door jong talent bij het productiehuis Geronimo. Lieve Blancquaert gaat in "Birth day" dan weer op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek geboren te worden.

Eén kondigt ook nog een nieuw lifestyleprogramma aan en een nieuw showprogramma dat later op het jaar "Café Corsari" aflost.

Vaste waarden en blijvers

Naast "Café Corsari" keren ook "Iedereen beroemd" terug en andere vaste waarden, zoals "Koppen" (gepresenteerd door Tim Verheyden), "Koppen XL", "Volt", "Ook getest op mensen", een vernieuwde "De vrije markt", "De zevende dag" (met nieuw schermgezicht Ihsane Chioua Lekhli), "Dagelijkse kost", "Blokken", "Thuis" en "Vlaanderen vakantieland" (met topmodel Cesar Casiers die de kijker op sleeptouw neemt in New York).

Programma's als "Beroepen zonder grenzen", "Twee tot de zesde macht", "Het perfecte koppel" en "Vroeger of later" krijgen een tweede seizoen.

Op de website van Eén krijgt u alvast een voorsmaakje van de najaarsprogramma's.

"Kijker is Eén trouw gebleven"

Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, kijkt met "open vizier" naar de toekomst van de zender. "De lancering van de nieuwe zenders Vier en Vijf zorgde voor een nieuwe dynamiek bij de VRT en we hebben die kansen gegrepen en tal van nieuwe programma's gelanceerd. De kijker is ons daarbij trouw gebleven", aldus De Tender.

Zowat een jaar geleden keek iedereen in de Vlaamse mediasector vol spanning uit naar de lancering van de vernieuwde SBS-zenders Vier en Vijf, die overgekocht waren door Woestijnvis, Corelio en Sanoma Magazines. Een jaar later, aan de start van een nieuw tv-seizoen, kijkt De Tender naar eigen zeggen "opgetogen" naar het komende najaar.

Hij vergeleek de marktaandelen van Eén van september 2011 tot mei 2012 met die van september 2012 tot mei 2013. Eén ging in primetime van 36 procent naar 33,7 procent. "We verloren enkele procenten, maar die gingen vooral naar kleinere spelers. Eén blijft dus marktleider en de kijker is ons trouw gebleven."

Vooruitblik naar voorjaar 2014

In het voorjaar van 2014 wordt één van de speerpunten "Wauters vs. Waes", het nieuwe gezamenlijke tv-programma van Eén en VTM. Bart De Pauw pakt uit met een satirisch reisprogramma met als werktitel "De Bende van de Wesp", een kruising tussen "Het geslacht De Pauw" en "De Bende van Wim". Hij krijgt daarbij "steun" van Jonas Van Geel en Ben Segers. Ook de Chinezen, het productiehuis dat tekende voor "Ten Oorlog", maakt een nieuw programma met als werktitel "Manneken Pis".

Er komt een docureeks over de Rode Duivels, een nieuw programma van Annemie Struyf en een tweede reeks van "Loslopend Wild". Bartel Van Riet trekt in "De Baard van Bartel" naar zeven uithoeken van de wereld. Ook de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog krijgt op Eén ruime aandacht, onder meer met de fictiereeks "In Vlaamse Velden".

Voor het Eurovisie Songfestival van 2014 is Eén opnieuw aan zet om een kandidaat af te vaardigen. De Tender meldde vandaag dat de VRT daarvoor werkt aan een nieuw concept. Tot slot kondigde de netmanager van Eén nog aan dat "De Ridder", de gloednieuwe fictiereeks met Clara Cleymans, in het najaar niet alleen op Eén wordt uitgezonden, maar ook op OP12 met een voor blinden aangepaste versie. (vrt)