Vandaag dinsdag tussen 6 en 10 uur in de voormiddag liggen alle VRT-uitzendingen op radio en tv stil. 'De productie ligt dan volledig stil', zegt Luk Vandenhoeck van de socialistische vakbond ACOD. 'Op de radio zal vervangmuziek te horen zijn. Er zullen zelfs geen nieuwsbulletins zijn. Op tv zal een pancarte te zien zijn.'

Aanleiding is het besparingsplan van de openbare omroep waardoor 286 mensen hun baan dreigen te verliezen en waarbij de regioredactie van Radio 2 in Antwerpen, Hasselt en Kortrijk zouden moeten sluiten. De raad van bestuur beslist normaal gezien deze namiddag over het plan.

'Afhankelijk van de uitkomst daarvan gaan we beslissen of de actie na 10 uur moet verder gaan', aldus nog Vandenhoeck. 'Dat gaan we bespreken met onze mensen, die vanaf morgenochtend het piket bezetten.' Aan het piket wordt de personeelsleden 'afgeraden' om te gaan werken. 'De toegang ontzeggen doen we nooit', aldus nog de vakbondsman.


Akkoord over basisprincipes VRT-Transformatieplan

Update ma 14/09

De raad van bestuur van de VRT gaat akkoord met de directie over de krachtlijnen en basisprincipes van het Transformatieplan. Pas aan het einde van de maand zal over de details een definitieve beslissing worden genomen. Enkele denklijnen van het Transformatieplan zijn wel hertekend. Zo blijven de ontkoppelde ochtendprogramma's van Radio 2 bestaan.

Enkele denklijnen van het Transformatieplan zijn op vraag van de raad van bestuur hertekend. Zo wordt het voorstel over Radio 2 bijgestuurd. Daar blijven de regionale redacties 's middags én 's ochtends een ontkoppeld programma uitzenden.

"Het ging hier om de inhoud en het aanbod dat we helemaal overeind willen houden omdat we heel goed regionaal ingebed zijn", zegt Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur.

In West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen zal worden gezocht naar kleinere gebouwen voor Radio 2.
Vakbonden plannen 's ochtends acties

De vakbonden hebben al aangekondigd dat de programma's op radio dinsdagochtend tussen 6 en 10 uur worden vervangen door muziek. Mogelijk komen er nog extra acties, maar daarover is nog niets bekendgemaakt.

(vrt)