Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vruchtgebruik historische Zwarte Molen Lille overgedragen aan Stichting Kempens Landschap : wordt erfgoed logie

Zwarte molen Lille

Het vruchtgebruik van de historische Zwarte Molen in Lille is volledig overgedragen aan Stichting Kempens Landschap.

Deze historische windmolen, gelegen aan de Verbindingsstraat, wordt weldra helemaal klaargestoomd voor de toekomst. Stichting Kempens Landschap zet samen met de gemeente Lille haar schouders onder de herbestemming en openstelling van deze bijzondere erfgoedparel.

De Zwarte Molen, ook bekend als de Molen Van Goubergen, werd gebouwd in 1863 en was in bedrijf tot in de jaren 1930. Nadien kocht architect Hypolite Berger de molen aan. Een zware storm bracht echter ernstige beschadigingen toe aan het gebouw, waarna hij de wieken weghaalde en de overblijvende molenromp inrichtte als woonhuis.

In 2016 schonk de huidige bewoonster Maria Geentjes de windmolen aan Stichting Kempens Landschap. Rond de molen ligt een tuin van zo’n 1 hectare groot. Mevrouw Geentjes vond het belangrijk dat de molen en het omringende domein een geheel blijft. Met de schenking engageerde Stichting Kempens Landschap zich dan ook om het bijzondere karakter van de molen en zijn omgeving te respecteren.

Zeven jaar na de schenking is nu ook het vruchtgebruik volledig aan Stichting Kempens Landschap overgedragen. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Nu de molen volledig eigendom van Stichting Kempens Landschap is, kunnen we onze opgebouwde expertise en ervaring gebruiken om dit erfgoedpareltje goed te beheren en te herbestemmen. De erkende erfgoedorganisatie is niet aan haar proefstuk toe. Zo restaureerde ze in het verleden ook al de nabijgelegen windmolen ‘In Stormen Sterk’. Sindsdien kan je deze molen elke eerste zondag van de maand bezoeken. Ook het domein de Beddermolen in Westerlo werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.”

Plek om te onthaasten

“Deze molen zal evenwel niet opnieuw in gebruik gesteld worden als windmolen – dat was hij ook al heel lang niet meer”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “We willen deze plek herbestemmen tot een erfgoedlogie. Een plek om te onthaasten, te genieten van de natuur. Iets wat mevrouw Geentjes hier zelf ook jarenlang deed.”

Ook Marleen Peeters, burgemeester van de gemeente Lille, is enthousiast: “Onze gemeente werkt al jarenlang samen met Stichting Kempens Landschap. We zijn dan ook zeer verheugd dat we deze bijzondere erfgoedparel voor de toekomst kunnen veiligstellen. Iedereen zal binnenkort kunnen genieten van dit knap staaltje erfgoed. De beleving die mevrouw Geentjes zelf jarenlang koesterde wordt zo opengetrokken naar de gemeenschap.

Luc de Backer, schepen van Toerisme in Lille, is opgetogen over de herbestemming van de molen. “We gaan dit stukje erfgoed omtoveren tot een   uniek toeristisch verblijf. Ook de tuin kunnen we in de toekomst gebruiken voor kleinschalige gemeentelijke evenementen.” Hij nodigt iedereen alvast uit om de molen te komen bewonderen tijdens Open Monumentendag: “Op zondag 10 september lichten we al een tipje van de sluier op. Het grote publiek zal de molen en de prachtige tuin al een eerste keer kunnen bezichtigen. Zeker en vast iets om in je agenda te zetten!”

Foto : De Zwarte Molen in Lille wordt weldra klaargestoomd voor de toekomst : logies - Stichting Kempens Landschap

Verbindingsstraat, Lille, België

Zwarte molen Lille

Deel dit artikel