Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde op 20 april 2022 code oranje af voor de provincie Antwerpen.

Doordat het droog is in onze natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er hoog. Bovendien wordt er de komende dagen weinig neerslag verwacht, waardoor het risico op branden verder toeneemt. Daarom geldt er vanaf vandaag een rook -en vuurverbod in en rond deze gebieden, net als een verbod om er kampvuren te maken.

Wat betekent code oranje?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste op 20 april 2022 de risicocode voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen aan naar oranje: ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig. Voor meer informatie : https://www.natuurenbos.be/brandfase-antwerpen

Een rook- en vuurverbod en kampvuurverbod in en rond natuur –en heidegebieden en bossen

Om bos- en natuurbranden te voorkomen kondigt gouverneur Cathy Berx met onmiddellijke ingang een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in provincie Antwerpen, evenals een verbod om er een kampvuur of vuur in open lucht te maken.

Dit verbod geldt voor alle bossen, natuur- en heidegebieden in de provincie, alsook voor het gebied dat er onmiddellijk aan grenst. Concreet houdt dit in dat deze verboden ook in een straal van 30 meter rond de natuur- en heidegebieden en bossen van toepassing zijn.

Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen: "In 2021 werd in provincie Antwerpen het eerste rook –en vuurverbod van dat jaar afgekondigd op 24 april, naar aanleiding van de verwoestende brand op het Groot Schietveld in Brecht.

Ook dit voorjaar is het erg droog in onze provincie, met daardoor helaas ook een verhoogd risico op natuurbranden. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken."  Foto BW-archief.