Tijdens de nacht van 1 januari is het in Nijlen enkel toegestaan om vuurwerk af te steken tussen 0 uur en 1 uur. Maar vuurwerk afsteken blijft gevaarlijk, voor mens en dier. Dieren begrijpen er niets van en worden erg bang, ze lopen in paniek weg van het lawaai en de felle lichtflitsen. Zo raken ze gewond of lopen ze verloren. Volgende preventieve tips kunnen het alvast veiliger maken voor mens en dier.

Met een beetje opmerkzaamheid kan het nieuwe jaar zo voor iedereen goed beginnen.

Veilig vuurwerk bestaat niet

Mede dankzij de vzw Help Brandwonden Kids weten we dat veilig vuurwerk niet bestaat. Vorig jaar raakten in ons land tijdens de eindejaarsperiode 74 mensen ernstig gekwetst door feestvuurwerk. Deze cijfers zijn afkomstig van de brandwondencentra en de spoedgevallendiensten. De ernst van de verwondingen varieerde van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers waren jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt daarbij brandwonden op. Hou rekening met deze tips om het veilig te houden:

· Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een 'Bob' of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.

· Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.

· Houd toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.

· Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft.

· Houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.

· Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.

· Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.

· Vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.

· Loopt er toch iets mis? Bel dan de hulpdiensten (100 of, voor gsm's, 112). Spoel brandwonden uitgebreid met water.

Hou rekening met de dieren

· Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit deuren en ramen goed af. Laat het licht aan en laat radio of TV spelen zodat het ergste lawaai en licht van het vuurwerk gemaskeerd wordt. Als de hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan de dierenarts best een licht kalmeermiddel voorschrijven.

· Zet kooien van konijnen in een goed afgesloten stal of garage.

· Hou paarden, ezels, pony's, runderen zoveel mogelijk op stal. Paarden die tussen de huizen staan, kunnen tijdelijk elders gezet worden.

· Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke nabijheid van een dier. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook paarden en koeien hebben veel angst voor vuurwerk.

· Stel vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer voor het aansteken of er geen dieren tussen gekropen zijn (egeltjes bijvoorbeeld).

· Waarschuw buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen zij ook de nodige maatregelen nemen.

· Ook wilde dieren kunnen opgejaagd worden door de luide knallen en lichtflitsen. Ieder jaar weer zorgen ook opgeschrikte reeën voor aanrijdingen.