De Vlaamse Vereniging van Journalisten is "heel ongerust en bezorgd om de samenwerking die Concentra en Corelio hebben aangekondigd." Dat zegt VVJ-secretaris Pol Deltour. "Dit zal onvermijdelijk een effect hebben op de werkgelegenheid, en ook op de redactie. Daarnaast zal het ook een impact hebben op de verscheidenheid en diversiteit van het Vlaamse medialandschap", klinkt het.

"De twee uitgeefgroepen achter de samenwerking hebben al aangekondigd een rationalisering door te voeren bij de ondersteunende diensten", zegt Pol Deltour. "Dat valt door te trekken naar de redacties. We zullen, als journalistenvereniging, hier heel goed moeten opletten en we gaan er alvast alles aan doen om dit tegen te houden. Hopelijk wordt het niet opnieuw een bloedbad. De voorbije vijf jaar hebben we immers al 400 beroepsjournalisten verloren, en dat waren vooral freelancers."

Deltour ziet ook problemen met de diversiteit van het Vlaamse medialandschap. "Ze beloven dan wel dat de diversiteit en de eigenheid van de verschillende titels behouden zal worden. Maar dat zeiden ze ook bij Het Volk. En we weten allemaal dat die krant na verloop van tijd is opgeslokt door grote broer Het Nieuwsblad."

In de joint venture die Concentra en Corelio nu samen oprichten, heeft die laatste duidelijk het overwicht: 62 tegen 38 procent. Volgens Deltour is het echter geen walk-over voor de uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. "Concentra wordt niet weggeveegd, zeker nu niet. Daar moet natuurlijk bij opgemerkt worden dat binnen de familie Baert, eigenaar van Concentra, opvolgingsproblemen zijn."

Net als verschillende andere stemmen is Deltour wel positief over de Vlaamse verankering die Het Mediahuis zal krijgen. "Daar is veel voor te zeggen, maar zelfs binnen die context moet er niet al te bruusk gehandeld worden", klinkt het. (belga/VVJ)