U bent hier

VVSG : 'Gemeenten mogen geen lijsten met persoonsgegevens verkopen aan bedrijven'

Vlaanderen
09.09.2013 - 18.39u
Door: Herman Gezelle

Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen adresgegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven. Dat is in strijd met de wet op de privacy, aldus de Vereniging van Steden en Gemeenten.   Gemeenten verkopen gegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven.  De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) erkent dat steden en gemeenten geen lijsten met persoonsgegevens van inwoners mogen doorverkopen aan commerciële bedrijven. 'Dat is inderdaad in strijd met de privacywetgeving', zegt Marian Verbeek van de VVSG.

De VVSG bevestigt daarmee de kritiek van de Privacycommissie in De Standaard en Het Nieuwsblad. De VVSG zegt dat het de steden en gemeenten daarover al meermaals heeft geïnformeerd. Hoeveel en welke steden en gemeenten toch lijsten met persoonsgegevens doorverkopen, kan de VVSG niet zeggen.

'Valt niet onder openbaarheid van bestuur'

'Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur', hekelt de Privacycommissie. Die geeft wel toe dat de wetgeving op het eerste zicht een kluwen lijkt. Vooral een Vlaams decreet uit 2007 dat gemeenten autonomie geeft over het hergebruik van overheidsdocumenten, zorgt voor verwarring.

Niettemin mogen gemeenten geen gegevens doorspelen die gebruikt zullen worden voor directe marketing, onderstreept woordvoerster Eva Wiertz. De wet op de openbaarheid van bestuur speelt hier volgens de commissie niet.

'Die dient om de burger inzage te geven in de werking van de overheid. Iedereen heeft dus het recht om op de gemeente een openbare document, zoals een bouwvergunning, te komen inkijken en die openbare gegevens over te schrijven. Maar er zijn ook gemeenten die zelf lijsten aanleggen met persoonlijke gegevens van inwoners. Dat kan niet volgens de wet op de privacy', legt Marian Verbeek van de VVSG uit. De wet dient 'niet om persoonsgegevens door te spelen voor commerciële doeleinden', klinkt het nog.

Toestemming vragen aan de betrokkenen zou volgens de commissie alvast een eenvoudige oplossing zijn.

De VVSG informeerde de steden en gemeenten eerder al dat dergelijke praktijken niet kunnen. Zo verscheen er in 2009 ook een artikel over de kwestie in het tijdschrift LOKAAL. De organisatie is wel van plan de boodschap nog eens te herhalen. Zo zal de kwestie aan bod komen in de volgende VVSG-nieuwsbrief. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto