U bent hier

VVSG : 'Ook drinkwater, zwembadbezoek en crematies mogelijk duurder'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
14.04.2015 - 03.34u
Door: Herman Gezelle

De vennootschapsbelasting voor intercommunales die dit jaar is ingevoerd, zal niet alleen gas en elektriciteit duurder maken, maar mogelijk ook drinkwater, een zwembadbezoek en crematies. Dat zegt Christof Delatter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Vrijdag raakte bekend dat distributienetbeheerder Eandis verwacht dat door de vennootschapsbelasting voor intercommunales de tarieven voor de gemiddelde stroomverbruiker jaarlijks met naar schatting 10 euro zullen stijgen, en de tarieven voor aardgas met 20 euro.

De door de federale regering ingevoerde belasting gaat echter veel verder, zegt Delatter. "Ze heeft betrekking op alle activiteiten die vandaag plaatsvinden via intergemeentelijke samenwerkingsverbanden", zegt hij. Hij verwijst onder meer naar het drinkwater, het rioolbeheer, de afvalinzameling, crematies en intergemeentelijke zwembaden.

Het is volgens Delatter onvermijdelijk dat de hogere kosten uiteindelijk, rechtstreeks via hogere tarieven of onrechtstreeks in de vorm van hogere gemeentelijke belastingen, zullen worden doorgerekend aan de burger.
Grootste drinkwatermaatschappij buiten schot

In de drinkwatersector heeft de vennootschapsbelasting op intercommunales geen gevolgen voor de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen, De Watergroep, want zij is geen intercommunale.

Kleinere spelers, zoals bijvoorbeeld Pidpa, met ruim 500.000 klanten in 65 gemeenten, zijn dat echter wel. "We zijn de impact van de vennootschapsbelasting, en de gevolgen ervan, nog aan het onderzoeken", zegt Pidpa-woordvoerder Alain T'Syen. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto