2 neven uit Morlanwelz in Henegouwen hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor zestien inbraken en twee inbraakpogingen. De twintigers ontkennen dat ze werkmateriaal uit bestelwagens gestolen hebben. Het OM vorderde tot 30 maanden effectieve celstraf.

De bal ging aan het rollen toen een ondernemer uit Tielt dit voorjaar ontdekte dat zijn spullen op de site 2dehands.be te koop werden aangeboden. Het werkmateriaal was al in juni 2016 gestolen. Het onderzoek leidde de speurders naar een zekere R., maar die beweerde dat hij de spullen had gekocht van S.L. (27). Dankzij camera's met nummerplaatherkenning bleek dat de wagen van zijn neef J.L. (22) vaak in de buurt was bij gelijkaardige diefstallen.

De Waalse neven komen volgens het openbaar ministerie in aanmerking voor zestien inbraken en twee pogingen.

Tussen maart 2016 en mei 2017 zouden ze ook in Dendermonde, Aalst, Lebbeke, Lennik, Tongeren, Sint-Truiden, Westerlo, Diksmuide en Koekelare toegeslagen hebben. Bij elke inbraak maakten ze materiaal ter waarde van enkele duizenden euro's buit. Voor S.L. werd 30 maanden effectieve celstraf geëist, zijn kompaan riskeert twee jaar effectief.

Beide beklaagden blijven hun betrokkenheid ontkennen. "Hij is op geen enkel moment gezien of betrapt. Ook het aangetroffen DNA en de gebruikte wagen zijn niet van hem", aldus Mathieu Langerock, advocaat van S.L.

Zijn jongere neef gaf toe dat enkele spullen bij hem gestockeerd werden en dat hij zijn wagen vaak uitleende. "Hij wist van niets, maar had moeten beseffen dat het een louche zaak was", pleitte zijn advocate Reneé Busschaert.

De rechter doet op 19 december uitspraak. (belga)