34,4 procent van de Vlamingen kan zich op dit moment voorstellen op Vlaams Belang te stemmen. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. Het gaat dan om de echte kiesintenties samen met de tweede keuze.

De bovengrens voor de partij lijkt dus nog lang niet bereikt. Al moet ze N-VA wel nog laten voorgaan.

Vlaams Belang gooide gisteren al hoge ogen in de nieuwe Grote Peiling van HLN, Le Soir en VTM en springt over N-VA naar de eerste plaats.

Met 24,9 procent zou de partij een recordscore neerzetten als het nu verkiezingen waren.

En het kan nog hoger, zo blijkt: de peiling ondervroeg de deelnemers ook naar hun tweede keuze: “Op welke andere partij of partijen zou u nog kunnen stemmen indien er aanstaande zondag verkiezingen zouden zijn?”

Die resultaten, samengeteld met de actuele kiesintenties, geven Vlaams Belang een stempotentieel van 34,4 procent. Daar ligt dus op dit moment de theoretische bovengrens voor de partij. 

Vlaams Belang maakte gisteren tijdens zijn strijdmeeting al duidelijk dat potentieel de komende maanden en jaren volop te willen uitspelen. Met de slogan ‘Het enige alternatief’ wil de partij zich in de markt zetten tegenover de rest.

Voor N-VA betekent het kiespotentieel wel beter nieuws dan de peilinguitslag zelf. 22,7 procent van de ondervraagden gaf aan op dit moment voor de partij van Bart De Wever te stemmen. In totaal kan echter nog altijd 36,4 procent zich inbeelden ooit weer op de N-VA te stemmen, het hoogste potentieel van alle partijen. 

Voor de andere partijen ligt het kiespotentieel veel lager. Open Vld zou bijna 25 procent kunnen halen, CD&V en Groen zitten nipt boven de 20 procent. Sp.a, dat in kiesintenties onder de 10 procent is gezakt, kan mogelijk bijna 19 procent van de ondervraagden bekoren, en de PVDA bijna 15 procent. 

Bron HLN -  verschijningsdatum 14/9/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.