Bij de overgang van oud naar nieuw, bestaat het gevaar dat wie iets te veel alcohol drinken, gaande van tipsy tot net iets meer. Zolang we niet moeten rijden, geen probleem, maar vanaf wanneer riskeren we een echte kater, die we tot elke prijs willen vermijden?
Als we een glaasje gedronken hebben, schiet onze lever in actie. Maar hoewel het om een groot en goed werkend orgaan gaat, kan de lever bij overmaat niet meer volgen.
"Op een bepaald moment bereiken we een grens van omzetting," zegt Vera Rogiers, toxicologe aan de VUB.
Kort gezegd: de alcohol wordt voorbij dat punt niet meer afgebroken, en dan gaat het snel, ook naar een kater toe.
Hoe ontstaat een kater eigenlijk?
Maar hoe werkt het proces in ons lichaam? Eigenlijk is een kater een onbedoeld neveneffect van het werk dat onze lever doet. "Bij het afbraakproces van de alcohol komt in eerste instantie acetaldehyde vrij.
Die stof kan naast hoofdpijn een algemene malaise, een warm aangelopen gevoel en misselijkheid veroorzaken", verklaart toxicoloog Jan Tytgat. (VRTNWS) Lees verder op VRTNWS.