Op de gemeenteraad van dinsdag 10 juni  werd het project Bibus goedgekeurd. Deze geplande investering kadert in de meerjarenbegroting en levert ten aanzien van de uitleenposten op termijn een besparing op. Open Vld Heist heeft deze beslissing niet goedgekeurd alvorens een aantal belangrijke wijzigingen te laten opnemen in dit project.

Even het geheugen opfrissen. Burgemeester Luc Vleugels, die het beleid rond de bibliotheek onder zijn bevoegdheden heeft, kondigt in de herfst van vorig jaar aan de uitleenposten van de bib in de dorpen te sluiten in het kader van de bezuinigingen. Een storm van protest volgt, met een petitie van 5000 handtekeningen als hoogtepunt.

Daarop wordt besloten de uitleenposten voorlopig open te houden tot een (vol)waardig alternatief gevonden wordt. Dit alternatief, in de vorm van het project ‘bibus’ werd afgelopen dinsdag goedgekeurd. Het besluit leidt ertoe dat een bus zal ingericht worden als rijdende bibliotheek. Open Vld heeft dit project mee goedgekeurd, maar niet zonder eerst eigen accenten aan het besluit te hebben laten toevoegen.

Immers, Open Vld heeft zich niet dadelijk neergelegd bij het voorliggende voorstel. Muriel Bosman , secretaris voor Open Vld verklaart zich nader: “Louter de creatie van een rijdende bibliotheek was voor de Heistse liberalen als basis voor een investering van deze omvang (€ 500.000) niet te verantwoorden in een budgettair moeilijke periode. Het al bij al beperkte aantal gebruikers van de uitleenposten, met alle respect overigens, maakte dat voor ons onmogelijk”.

Van bij de eerste gesprekken heeft Open Vld Heist geëist dat de bus zo modulair mogelijk zou worden ingericht. “Zo zou de bevolking van de deelgemeenten minstens voor een aantal basisdiensten in de bus terecht moeten kunnen, in plaats van naar de berg te moeten rijden”, aldus Steven Van Raemdonck, bestuurslid Open Vld die dit dossier van nabij heeft opgevolgd.  “Wij denken dan aan het aanvragen van bepaalde documenten, vuilniszakken en dergelijke meer. Zo levert deze investering immers een gevoelige verbetering op van de dienstverlening naar de burger in de deelgemeenten, waar deze door centralisatie tot nu toe vaak op service moest inleveren”.

Maar ook dat is nog niet voldoende voor de liberalen. Bij de inrichting, waar Open Vld zal bij betrokken worden, zal bestudeerd worden of andere functies aan deze bus kunnen gegeven worden. “Mogelijk kan deze bus bijvoorbeeld dienen als rijdend secretariaat bij bepaalde evenementen waaraan de gemeente zijn medewerking verleent: de Landbouwdag, Heist Loopt of de Heistse Pijl, om er voor de vuist weg drie te noemen”, verklaart Muriel Bosman.

De naam “bibus” is voor de Heistse liberalen een voorlopige naam, die gewoon werd overgenomen van het lopende project in Zwevegem. “Open Vld wil dat de naam van deze bus de lading compleet dekt. Wij willen daarom voorstellen om aan de bevolking te vragen een geschikte naam voor deze bus te vinden”, zegt Van Raemdonck.