Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Waarom we zo graag mayonaise op onze frieten doen

foto NNieuws

"Ik wil mayonaise bij mijn frieten", dat zegt Ben Segers in de Radio2-podcast van WinWin, 'Mens erger je niet'. "Waarom geven ze in het restaurant niet standaard mayonaise bij de frieten? Die twee horen toch samen?" Maar is dat wel zo? Het Radio2-consumentenprogramma 'WinWin' vraagt het aan Yves Segers, professor voedingsgeschiedenis aan de KU Leuven.

 
 

Xavier Taveirne en Chaima Saysay delen in de podcast 'Mens erger je niet' hun consumentenergernissen. Dat doen ze elke week samen met een bekende gast. Ze gaan op zoek naar verklaringen en oplossingen en da’s een 'WinWin'. Zelf je ergernis delen? Mail naar winwin@radio2.be.

 

Maar hebben we altijd mayonaise bij onze frieten gegeten? 

"Toch niet", zegt Yves Segers, professor voedingsgeschiedenis aan de KU Leuven. "Het is pas aan het begin van de 20e eeuw dat we massaal mayonaise bij onze frieten zijn beginnen te eten."

 

Het vettige en het zoute van de friet in combinatie met het vettige en het zoete van de mayonaise, zorgt voor een smaakbom

Yves Segers, professor voedingsgeschiedenis KU Leuven

 

Mayonaise en frieten: waarom de ideale combinatie?

Friet met mayonaise zorgt voor de perfecte smaakmix. "Je hebt enerzijds het vettige en het zoute van de friet en dan heb je het vettige maar ook het zoete van de mayonaise. En dan krijg je een smaakbom waar wij Belgen zo van houden."

Niet alleen Belgen lusten trouwens graag mayonaise op hun frieten. "Ook in de buurlanden houden ze van de combinatie. Al is de smaak daar toch wat anders. In Nederland smaakt de mayonaise wat zoeter, terwijl in Frankrijk de mayonaise wat zuurder is omdat er meer mosterd aan is toegevoegd", besluit Segers. (VRTNWS)

 

Beluister de podcast 'Mens erger je niet'

Xavier Taveirne en Chaima Saysay gaan samen met een bekende gast de strijd aan met kleine consumentenergernissen.

 
 
Foto NNieuws : vakfrituristen weten waarom

Foto NNieuws : vakfrituristen weten waarom

foto NNieuws

Deel dit artikel