In Yerseke, in Zeeland, is woensdag het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen afgetrapt. Walter Arijs : 'Zelden mosselen van zo'n goede kwaliteit gezien zo vroeg op het seizoen'.

De prijzen die de mosselen halen op de veiling, liggen iets hoger dan vorig jaar.   De sector is zelf verrast door de kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht van de eerste mosselen.

De natuur heeft ons verrast. Wij zijn blij met deze oogst die, ondanks de lage watertemperatuur van de afgelopen periode, uitstekend genoemd mag worden. Blijkbaar is er genoeg voedsel aanwezig voor de niet al te grote, maar rijk gevulde schelp.

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt elk jaar circa 57 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Twee derde ervan komt in België terecht', weet Walter Arijs zaakvoerder van het Seafood Center op de Atealaan 21 in Herentals.

Mosselautomaat 24/24u met frietjes, saus, groenten en wijn
Walter Arijs : 'Onze mosselautomaat draait op volle toeren.  We zien vaak ook tijdens de avonduren dat veel mosselliefhebbers de mosselautomaat gebruiken.  24/24u service is een schot in de roos.  Je vindt er ook frietjes, een heerlijke mosselsaus, groenten en wijn.'

Op onze vernieuwde website die we Bright Sites hebben laten realiseren,  vind je alle info.

Mosselproductie wereldwijd
Hoeveel miljoen kilo mosselen er precies geproduceerd zullen worden, is nu nog niet duidelijk. De hoeveelheid oogstbare mosselen is in de eerste maanden van het seizoen immers gering.

Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 6.000 hectare.

Wereldwijd wordt er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd.

Foto : zaakvoerder Walter Arijs /  beelden Guy Verellen Nnieuws.

(Nnieuws / belga)