Donderdag was een hoogdag voor de massa liefhebbers van Hollandse maatjes en van bodemmosselen : de langverwachte start van het nieuwe seizoenZaakvoerder Walter Arijs glimlacht : 'Het is eigenlijk een historische dag vandaag. Nog nooit in m'n méér dan 30-jarige carrière in de internationale vishandelbranche, is de start van de Hollandse maatjes samengevallen met die van bodemmosselen.  Uniek.

Trouwens de kwaliteit van beide delicatessen is dit jaar bijzonder hoog. 

De Noorse maatjes presenteren een vetgehalte van 35%, boterzacht met een sublieme smaak. Er is veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat duidt op veel voedsel in de Noorse zeeën.  Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier bij ons met de hand gekuist. Zo blijft de typische smaak behouden. Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden. De Noorse vangsten leveren de betere kwaliteit.'

Bodemmosselen in primeur

'Onze eerste bodemmosselen, met beperkt aanbod, komen uit Sylt op de Duitse Waddeneilanden, vlak bij de Deense grens.  De mosselen hebben een visvleesgewicht van 280gr/kg, dat is bijzonder hoog dit jaar,' onderstreept Walter Arijs. 'De sortering gebeurt volgens aantal stuks per kg.  Zo heb je het populaire Goudmerk minder dan 50 stuks per kg,  en Jumbo 50 à 60 stuks per kg. 

Op 29 juni gaat het Zeeuwse 'officiële' mosselseizoen in Yerseke van start voor de retail.  Nog even geduld, maar je kan nu al van heerlijke bodemmosselen uit de Duitse Wadden genieten.  Ook zijn die 24/24u in onze mosselautomaat beschikbaar mét groentjes (gratis).  Ook onze dagverse nieuwe maatjes kan je er vinden.  In ons Afhaalcenter Seafood, Atealaan 21/001, Herentals worden ze ter plaatse gekuist. Arijs doet een speciale actie voor de vele liefhebbers : 4 kopen, 5e gratis.

Met een glaasje witte wijn of champagne heb je een verrassend lekker én gezond gerecht klaar voor je gasten,'  besluit een enthousiaste Walter Arijs.  Voor extra Arijs-info kijk hier - tel.: 014-229038.

Guy Verellen / NNieuws.