Studenten in het middelbaar onderwijs zitten volop in de examens op dit moment. Hogeschool- en universiteitsstudenten zien hun blokperiode naderen.

Hoewel het aantal werkende studenten in deze Corona-tijden verminderd is, zijn er toch heel wat studenten die hun examenperiode en studentenjob moeten weten te combineren. Om hen te helpen, deelt uitzendkantoor Walters People graag 4 nuttige tips.

1. Informeer je werkgever op tijd

De beste manier om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om alle leerstof te beheersen, is om de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de blokperiode en de data waarop je examens moet afleggen.

Geef dus ook duidelijk aan wanneer je wel en niet beschikbaar bent om te werken tijdens deze drukke periode. Vraagt je werkgever tijdens de blokperiode op het laatste moment om overuren te maken, ga dan da of dit haalbaar is en of je nog voldoende tijd over hebt om te studeren.

2. Plan je blokperiode zorgvuldig

Een blokschema met een duidelijk overzicht van wat je dagelijks wil behalen, is de sleutel tot succes bij het combineren van je examens en een studentenjob. Elke dag waarop je je eigen doelstellingen behaald hebt, zal je merken dat je motivatie toeneemt.

Vóór de blokperiode start, is het van essentieel belang om de hoeveelheid te kennen leerstof die je de komende twee weken moet verwerken en de tijd die je ervoor nodig hebt in kaart te brengen.

Hou er rekening mee dat moeilijke hoofstukken of delen die je minder graag doet tijdrovender zijn. Voorzie hiervoor dus wat extra tijd.

Idealiter maak je je studieprogramma in een weekschema om een globaal beeld te krijgen. Aan de hand van dit planningsschema kan je dan bepalen hoeveel uur je tijdens de examenperiode kan besteden aan studeren en hoeveel uur je je kan beschikbaar stellen van je werkgever.

Wees hier redelijk in: meer dan 15 uur per week inplannen ten dienste van je werkgever verkleint je kans op slagen voor de examens.

3. Stel duidelijke prioriteiten

Wil je slagen voor al je examens, zet je studies dan op de eerste plaats en niet je studentenjob, vooral tijdens de blokperiode. Het heeft geen zin om overuren te werken als dat je succes op slagen voor je examens in gevaar brengt.

Slaag je niet voor één of meerdere examens nu, dan moet je deze opnieuw doen tijdens de zomerperiode, wat er toe leidt dat je dan opnieuw minder tijd hebt om te werken als student.

4. Voorzie de nodige pauzes

Werken en studeren tegelijk is eervol, maar het is belangrijk om ook wat ontspanningsmomenten in te plannen, zodat je zowel psychologisch als fysiek kan doorgaan op lange termijn.

Je hersenen hebben af en toe een pauze nodig om zich effectief te kunnen concentreren. Tien minuten per uur helpt om gefocust te blijven op de leerstof. Tussendoor een sportactiviteit inplannen zal je helpen om de stress te verlichten en efficiënter te studeren.