De digitale Salarisgids 2021 van staffing specialist Walters People toont aan dat de vraag naar accounting professionals hoog zal blijven.

Om snel te herstellen van de Covid-19 pandemie en om de overgang naar een nieuwe manier van werken soepel te laten verlopen, zullen organisaties zich dit jaar vooral focussen op professionals met de juiste soft skills, wanneer ze nieuwe medewerkers aanwerven.

We vroegen Jens Spittael, Senior Manager bij Walters People, welke vaardigheden vooral in vraag zijn en wat er in 2021 zal gebeuren met de salarissen voor finance professionals.

Hoe heeft de Covid-19 pandemie de arbeidsmarkt in 2020 beïnvloed?

Jens: "Tijdens de eerste lockdown begin 2020 waren heel wat bedrijven geschokt en wisten ze niet goed hoe ze hun lopende rekruteringen digitaal moesten organiseren.

Voor sommige organisaties kostte het enige tijd om vertrouwen te hebben in een digitaal wervingsproces. Door de Corona-pandemie werden een aantal interim opdrachten stopgezet of uitgesteld.

Hierdoor kwamen er meer kandidaten op de markt, maar aan de andere kant zagen we ook dat kandidaten minder bereidwillig werden om van job te veranderen.

Sommige kandidaten bleven liever bij hun huidige werkgever dan dat ze overstapten naar een nieuwe en onbekende werkomgeving. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd de beste optie. Ik denk dat, wanneer je niet meer gelukkig bent in je huidige job, dit gevoel nog meer zal toenemen in periodes van stress en onzekerheid als gevolg van deze pandemie".

Wat zijn de belangrijkste trends voor 2021 voor financiële professionals?

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat we op korte termijn weer op een normale manier gaan werken, dus we verwachten dat rekruteringsprocessen nog een tijdje digitaal zullen verlopen, of toch zeker voor de eerste interviewrondes.

We raden startende professionals sterk aan om al vóór ze afstuderen op zoek te gaan naar hun eerste job, en een tijdelijke opportuniteit aan te nemen als ze niet meteen een job vinden met een vast contract.

Tijdelijke jobs geven hen immers de kans om ervaring op te doen in verschillende werkomgevingen en dat verhoogt uiteraard ook hun kansen om later gemakkelijk een permanente job te vinden."

Naar welke vaardigheden zullen organisaties in 2021 op zoek zijn bij het aanwerven van financieel talent?

"Finance professionals met een sterke kennis van de maandelijkse en jaarlijkse closingsprocessen zullen ook in 2021 fel bevraagd blijven.

Om de overgang naar het nieuwe werken soepel te laten verlopen, zullen professionals flexibel moeten zijn en zich snel moeten kunnen aanpassen aan de veranderingen die de organisatie doormaakt.

De afgelopen maanden hebben we gezien dat kandidaten met sterke communicatieve vaardigheden en een proactieve mentaliteit zeer gewaardeerd worden.

Organisaties willen vooruit gaan, en geen tijd verspillen door slechte communicatie of een gebrek aan teamwork. Voor 2021 verwachten we dat organisaties zich bij de werving van nieuwe mensen nog meer op deze soft skills zullen richten."

Welk advies zou je geven aan werkgevers die talent willen rekruteren en behouden in 2021?

"2020 had een grote impact op het personeel en het is belangrijk om dat niet te onderschatten. Het afgelopen jaar was een rollercoaster voor iedereen en sommige mensen kunnen deze veranderingen makkelijker aan dan anderen.

Als manager is het daarom belangrijk om regelmatig open en eerlijke gesprekken te voeren met iedereen in het team. Als je bij sommige medewerkers snel een probleem of een hoog stressniveau kan detecteren, zal je sneller een oplossing vinden, voordat het een impact heeft op het productiviteitsniveau van het hele team."

Tot slot: zullen er salarisverhogingen zijn voor finance professionals in 2021?

"Voor 2021 verwachten we dat de salarissen min of meer stabiel zullen blijven. We anticiperen echter wel dat de lonen voor General Ledger Accountants en Senior Accountants eerder in het hogere deel van het salarisbereik zitten, omdat de grote vraag zich voornamelijk bij hen concentreert."