De vraag naar Junior Boekhouders piekt opnieuw, vooral bij boekhoudkantoren zo blijkt uit onderzoek van staffing specialist Walters People. Van zodra de horeca weer opengaat en de evenementensector en alle toeleveranciers en partners hun activiteiten weer oppikken, zal de werkdruk bij boekhoudkantoren fors toenemen.

"Een uitgelezen kans voor startende boekhouders" zegt Sharon Blomme, senior consultant en specialist in het rekruteren van boekhouders. Zij vertelt ons wat een Junior Accountant precies doet en waarom het net nu het ideale moment is om werk te maken van je sollicitatie.

Wat doet een Junior Accountant precies?

Sharon: "De precieze taakomschrijving van een Junior Accountant hangt er een beetje van af of hij in een boekhoudkantoor terechtkomt of binnen het finance team van een organisatie.

Als Junior Accountant in een boekhoudkantoor ben je eigenlijk de assistent van de senior dossierbeheerder en voer je operationele taken uit zoals het inboeken van aan- en verkoopfacturen, ga je bankuittreksels inboeken en kassaverrichtingen doen.

Daar komt ook algemene boekhoudkundige administratie bij. Zeker in deze Corona-tijden is de Junior Accountant de persoon die zich zal ontfermen rond het aanvragen van premies en de nodige opvolging hiervoor zal doen.

Daarnaast zal de Junior Accountant er ook voor zorgen dat alles klaarstaat om de BTW-aangifte in te dienen en de voorbereiding is gebeurd om de jaarrekeningen op te maken.

In het begin doet hij dat samen met een senior dossierbeheerder, en gewoonlijk wordt er gestart met de eenmanszaken, omdat dat eenvoudiger is. Van zodra dat vlot loopt, gaat de Junior Accountant dit meer zelfstandig doen, en ook voor vennootschappen. Op een relatief korte tijd leer je dus als Junior Accountant heel veel bij in een boekhoudkantoor.

Wanneer je als startende boekhouder terechtkomt in het finance team van een organisatie, dan is dat takenpakket beperkter. Hier zal de focus vooral liggen op het inboeken en administratieve voorbereiding. Een werkdag verloopt hier dus iets rustiger dan bij een boekhoudkantoor, omdat er minder korte deadlines zijn uiteraard."

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Junior Accountant?

"Ongeacht waar je als startende boekhouder aan de slag gaat, is het belangrijk om analytisch en resultaatgericht te zijn. De cijfers moeten kloppen, dus nauwkeurig werken en oog hebben voor detail is een absolute noodzaak. Werk je in een boekhoudkantoor, dan moet je ook heel flexibel en stressbestendig zijn.

Dagelijks zijn er deadlines die gehaald moeten worden, en dat kan alleen als je een harde werker en doorzetter bent. Om snel vooruit te geraken in je carrière is het ook belangrijk om aan te tonen dat je leergierig bent. Je krijgt immers de kans om regelmatig bijscholing te volgen rond nieuwe wetgeving en reglementeringen bijvoorbeeld, dus je 'learning curve' stopt niet," zegt Sharon.

Werk je in het finance team van een internationale organisatie of waar meerdere talen gesproken worden, dan is een goede talenkennis uiteraard ook een must.

"Binnen een boekhoudkantoor sta je dagelijks in contact met je collega's maar ook met klanten. Dan is het dus belangrijk dat je ook over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Jij wordt op termijn het aanspreekpunt van een aantal klanten, dus ze rekenen op jou dat je hen ook op een vlotte manier kan verder helpen en advies geven."

Hoe zit het met de vraag naar Junior Accountants op de huidige arbeidsmarkt?

Bij de eerste lockdown vorig jaar merkten we een terugval in de vraag naar boekhouders in het algemeen, maar vlak voor de zomer was er ineens een piek in de vraag. Sharon: "Winkels gingen terug open en pasafgestudeerden kwamen voor het eerst op de arbeidsmarkt terecht.

Vooral bij boekhoudkantoren merkten we toen een flinke toename in de vraag naar Junior Accountants: de werkdruk nam aanzienlijk toe, de verlofperiode begon en sommige teamleden vielen uit wegens ziekte. Om de werkdruk op de senior dossierbeheerders te verlichten, werden heel wat startende boekhouders in dienst genomen."

Midden september studeerden opnieuw heel wat young professionals af, en dat was zichtbaar in het aantal vacatures: in oktober merkten we opnieuw een piek. Dat komt omdat heel wat organisaties zoals de Big4 op dat moment nieuwe medewerkers aan boord halen.

Zij worden op die manier klaargestoomd om oa de jaarafsluiting te ondersteunen. Sharon: "2021 is ook heel sterk begonnen. De voorbije 2 maanden hebben we gemerkt dat de vraag zelfs hoger is dan dezelfde periode vorig jaar.

Begin vorig jaar werd er vooral voor permanente functies gerekruteerd, nu zien we dat organisaties ervoor kiezen om Junior Accountants te laten starten op tijdelijke basis, om dan nadien over te gaan naar een permanent contract.

Momenteel is de horeca nog dicht, en dat is ook voelbaar in de werkdruk bij de boekhoudkantoren die veel horecazaken in hun klantenportefeuille hebben. Maar zodra de horeca zaken weer zal opengaan, zal de werkdruk bij de boekhoudkantoren aanzienlijk toenemen.

En zij anticiperen hierop door nu op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. Studeer je binnenkort af, dan is het nú dus het ideale moment om je CV op te maken en je zoektocht te starten. Wanneer je echter verkiest om te wachten totdat je afgestudeerd bent, dan is er uiteraard meer concurrentie van andere startende professionals op de markt."

Is een tijdelijk contract interessant voor een startende boekhouder?

"Absoluut", zegt Sharon. "We merken vaak dat Junior Accountants niet goed weten wat ze precies mogen verwachten van hun eerste job. Vaak willen ze direct ergens aan de slag met een vast contract omwille van de job-zekerheid, maar een tijdelijk contract heeft ook heel wat voordelen.

Het biedt flexibiliteit en geeft je de kans om op relatief korte termijn kennis te maken met het reilen en zeilen in tal van organisaties en sectoren. Op die manier leer je veel bij en ontdek je wat je graag en minder graag doet. Dat geeft je de kans om intussen gericht te zoeken naar een job die écht bij jou past en waarin je carrière wil maken."

Kies je ervoor om direct na het afstuderen een tijdelijke job bij een boekhoudkantoor aan te nemen, dan zal je op korte termijn heel veel leren. Elke klant is anders, en je krijgt te maken met alle aspecten binnen de boekhouding.

"Wil je je op termijn meer gaan specialiseren in één bepaald domein, dan is een boekhoudkantoor een prima leerschool geweest, en kan je gericht op zoek naar een vacature in dat domein, binnen een KMO of een grotere internationale organisatie.

Zelfs wanneer je daar start als tijdelijke werknemer, is de kans heel groot dat je snel in vast dienstverband komt en je verder kan doorgroeien binnen de organisatie."

Tot slot: welk salaris mag een Junior Accountant verwachten?

"Als startende boekhouder mag je rekenen op een bruto maandsalaris van 2000 – 2300 EUR per maand. In sommige bedrijven ligt het bruto loon iets lager, maar dan wordt dat aangevuld met een netto-onkostenvergoeding. Bovenop dat loon krijg je doorgaans altijd maaltijdcheques en een hospitalisatie- en groepsverzekering.

Vaak wordt ook een laptop gegeven, vooral wanneer de mogelijkheid tot thuiswerken wordt aangeboden door de organisatie. Sommige boekhoudkantoren bieden ook een bedrijfswagen aan, vaak na een succesvolle interim-periode of een goede evaluatie.

Hoort er geen wagen in het pakket, dan is er uiteraard tussenkomst in de kosten voor openbaar vervoer. Sommige organisaties bieden ook een fietsvergoeding of zelfs de mogelijkheid om een fiets te leasen.

In de huidige arbeidsmarkt wordt nauwlettend gekeken naar de loonkost. Extreme loonsverhogingen zitten er momenteel niet in, maar organisaties zetten wel volop in op andere voordelen zoals flexibele werkuren of de mogelijkheid tot bijscholing als je daar interesse voor toont. En dat is altijd mooi meegenomen uiteraard," besluit Sharon.