Werk verandert continu en functies komen en gaan. Wie had twintig jaar geleden voorzien dat je tegenwoordig social media-expert kan worden? Daardoor rijst wel de vraag: hoe maak je je carrière toekomstbestendig? Staffing specialist Walters People heeft een aantal tips waardoor jij ook straks nog gewild bent op de arbeidsmarkt.

Denk technisch

Digitalisering is overal. Ook wanneer je geen technisch beroep uitoefent, is de kans groot dat je met digitalisering te maken krijgt. Sectoren als accountancy, investment banking en productie zijn namelijk in toenemende mate afhankelijk van technologie om processen te stroomlijnen en te automatiseren. Door het uitbreiden van je technische vaardigheden krijgt je cv alvast een flinke boost.

Misschien heb je dankzij je huidige of vorige job al bepaalde technologieën onder de knie, maar wanneer je je algemene technische vaardigheden wilt verbeteren, is het een goed idee om te beginnen met coderen.

Zelfs simpele codeervaardigheden zijn in trek bij werkgevers in diverse industrieën, van marketing tot project management. Basiskennis van coderen maakt je niet alleen een zelfvoorzienend teamlid, maar stelt je ook in staat om technische medewerkers in de organisatie beter te begrijpen en te benaderen. Online zijn tal van coderingscursussen voor beginners te vinden.

Werk aan je soft skills

Sommige soft skills openen deuren naar nieuwe vakgebieden of zelfs naar een hele nieuwe carrière. Op een snel veranderende arbeidsmarkt waar specifieke vaardigheden vlug verouderd kunnen raken, zullen er namelijk altijd praktische en cognitieve kernvaardigheden zijn die in trek blijven.

Denk bijvoorbeeld aan skills als probleemoplossend vermogen, creativiteit en sterke communicatievaardigheden.

Analyseer je huidige vaardigheden en denk na over de soft skills die jouw inzetbaarheid op lange termijn kunnen vergroten. Werk je bijvoorbeeld graag in teamverband en breng je vaak nieuwe ideeën aan, dan ligt daar een kans om je leiderschapskwaliteiten en communicatievaardigheden verder aan te scherpen.

Zodra je je eigen verbeterpunten hebt geïdentificeerd, stel je een gestructureerd persoonlijk leerplan op om deze vaardigheden verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld via een e-learning platform.

Word een spreadsheet expert

Van financiële planning en project management tot data-analyse en het presenteren van resultaten: Excel-spreadsheets kom je nog altijd dagelijks tegen. Door jezelf vertrouwd te maken met handige formules en belangrijke snelkoppelingen, en door je bestaande kennis verder uit te breiden, maak je jezelf een Excel-expert. Er zijn heel wat online cursussen die je hierbij kunnen helpen.

Software zoals Excel helpt bij het verbeteren van je data-analyse vaardigheden terwijl je tegelijkertijd leert om trends te identificeren en gegevens te interpreteren. Deze vaardigheden kan je ongetwijfeld ook weer gebruiken op een later moment in je carrière, bijvoorbeeld wanneer je met nieuwe CRM-platforms moet gaan werken.

Vergeet je 'menselijke vaardigheden' niet

Heel verstandig om te werken aan je technische skills, maar vergeet niet om jezelf ook te verbeteren op het gebied van people management. Of je nu werkzaam bent in een groot of klein team, binnen IT of customer service; het is cruciaal om succesvolle zakelijke relaties op te bouwen en een aangename sfeer binnen een team neer te zetten.

Werk dus aan zaken als inlevingsvermogen, communicatie, overtuigingskracht en leiderschapskwaliteiten.

Wees flexibel

Volgens het World Economic Forum gaat 65% van de huidige basisschoolkinderen straks aan het werk in een functie die op dit moment nog niet bestaat. Krampachtig vasthouden aan een bepaald carrière pad kan jouw kansen op de arbeidsmarkt beperken. Wees flexibel en pas je aan wanneer interessante kansen je pad kruisen.

Ook de coronacrisis zal gevolgen hebben voor onze toekomstige manier van werken. Kunnen aantonen dat je in staat bent om net zo goed te presteren in een virtueel team als op kantoor zal bijvoorbeeld een belangrijke toekomstige skill blijven.