Iedereen is van harte welkom om eind september of begin oktober met een kudde van 250 Kempische heideschapen mee te wandelen van de Kesselse heide naar het Fort van Kessel.

De exacte datum hangt af van de weersomstandigheden, maar hou zeker al 27 september en 4 oktober vrij. Inschrijven kan online via www.nijlen.be/wolligwandelen

De schapen helpen al enkele jaren bij het ecologisch beheren van het fortdomein. Ze grazen vaak en gericht op het domein zodat er geen bos kan groeien.

Zo blijft er een bloemrijke vegetatie, wat goed is voor de biodiversiteit. Uniek is dat het fort kalkminnende soorten herbergt die op onze zure zandgronden normaal niet voorkomen. De overblijfselen en puin vormen een bijzondere vestigingsplaats voor varens en mossen.

Ofwel op 27 september ofwel op 4 oktober

De planning van de begrazingsrondes wordt bepaald door de weersomstandigheden en de impact daarvan op het graasbeheer. De exacte datum kan dus pas enkele weken op voorhand bepaald worden. Hou www.nijlen.be en www.facebook.com/Nijlen in de gaten.

Route

Wij verwachten iedereen ten laatste om 13u op de parking van de Kesselse Heide waar de herder meer vertelt over het graasbeheer door zijn kudde. Daarna start de wandeling via het bos, de Heidestraat, de Grote Puttingbaan richting fort. De tocht duurt maximaal 45 minuten. Bezoekers blijven ten allen tijde ACHTER de kudde en volgen de aanwijzingen van de herders!

Fort

Bij aankomst aan het fort, biedt lokaal bestuur Nijlen je graag een drankje aan. Gelieve de richtlijnen te volgen om alles veilig te laten verlopen. Rondom de fortgracht kunnen kleine (en grote) avonturiers, op eigen tempo, het fort van Kessel ontdekken op panelen of via de Erfgoedapp.

Opgelet: het fort is die dag NIET open voor bezoekers. Wil je een rondleiding aanvragen op een ander moment (vóór 30 september), dat kan via https://fortvankessel.be/bezoek/index.html

Coronamaatregelen

De activiteit vindt plaats in openlucht, maar de veiligheidsafstand van 1,5m tussen bubbels moet ten allen tijde gerespecteerd worden. Mondmaskers zijn verplicht. Wij doen ons uiterste best om dit evenement te laten doorgaan, maar wij rekenen op uw begrip en flexibiliteit indien de organisatie moet aangepast worden.

Inschrijven verplicht

Elke deelnemer (ook kinderen) moeten verplicht ingeschreven worden. 1 e-mailadres en telefoonnummer is voldoende per gezelschap. Dit is ook het e-mailadres dat zal gebruikt worden om je op de hoogte te brengen van eventuele wijzingen. Inschrijven, afstand houden en mondmasker dragen zijn verplicht.

Inschrijven kan online via www.nijlen.be/wolligwandelen

Deze activiteit wordt georganiseerd door lokaal bestuur Nijlen in nauwe samenwerking met Scheperij Kempenland vzw