2 jaar geleden kocht Kempens Landschap in Noorderwijk zo'n 20ha bos- en landbouwgronden, waaronder het bos Den Aert. Van in het begin was het de bedoeling van Kempens Landschap en het lokaal bestuur van Herentals om het bos te ontsluiten via een wandelroute.

Vorige week werd het wandelpad aangelegd.

De Duiptloop kronkelt door dit gebied en mondt even verderop uit in de Wimp. Het geheel vormt een waardevol en gevarieerd landschap met een hoge ecologische waarde.

Kempens Landschap verwierf in augustus 2017 met de financiële steun van de stad Herentals deze 19,2 hectare aan bos- en landbouwgronden van de familie de Ghellinck. Samen wilden ze het gebied opwaarderen en openstellen voor zachte recreatie. Het geheel omvat prachtige dreven en een open ruimte die voor mooie vergezichten zorgt.

"De open ruimte omvat heel wat landbouwgronden die door lokale landbouwers worden bewerkt. Het bos wordt beheerd door de Bosgroep Zuiderkempen, die de voorbije winter al een aantal bomen kapte om het bos gezond te houden.

De samenwerking tussen provincie, Kempens Landschap, het lokaal bestuur, de Bosgroep en de landbouwers zorgt ervoor dat dit openruimtegebied kan uitgroeien tot een echt pareltje voor alle stiltegenieters", klinkt het.

Vorige week werd ook een bijkomend pad aangelegd doorheen het bos. De inrichting ligt in de lijn van het Natuurbeheerplan dat momenteel in opmaak is. Er werd daarbij gekozen om het bos verder open te stellen met een onverhard wandelpad, zodat de impact op het bos minimaal blijft.

Dankzij deze ontwikkeling kunnen wandelaars nu een grotere wandeling maken en het bosgebied verder gaan verkennen. Het natuurbeheerplan zal normaal gezien begin 2020 worden afgerond. Na de goedkeuring van het beheerplan zullen tenslotte ook infoborden worden geplaatst.

Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals sluit af: "Herentals ziet het belang van een goede samenwerking in om dit prachtige, natuurrijke gebied voor bezoekers open te stellen en financierde het herstel en verdere aanleg van de wandellus. Met respect voor de eigenheid van dit uniek stukje landschap kunnen de inwoners van Noorderwijk en ver daarbuiten genieten van de vele waarden die het te bieden heeft."  Foto Kempens Landschap.