In natuurgebied De Maat in Mol is het wandelpad tussen knooppunt 55 en 54 tijdelijk afgesloten voor natuurbeheerwerken. Gedurende twee à drie weken is er een kleine omleiding aangeduid door Toerisme Provincie Antwerpen en dienst toerisme Mol. De werken gebeuren in opdracht van Natuurpunt om een historische vloeiweide te herstellen.

Deze werken zullen het open weiland in zijn historische staat herstellen. Ook de aanwezige stuwen en grachten worden opgewaardeerd. Het wandelpad zal er even modderig bijliggen, maar nadien zal de vroegere bloemenrijkdom van dit bevloeiingsgrasland snel terugkeren.

Historische 'wateringen'

Natuurgebied De Maat bestaat grotendeels uit historische 'wateringen'. Via een ingenieus grachten- en stuwensysteem konden landbouwers water vanuit het kanaal over de graslanden vloeien. Zo kregen ze betere kwaliteit hooi.

Van groot belang in de tijd dat paarden nog de machines waren en hooi de brandstof, van de landbouw en de economie. Ook voor de natuur veranderde er heel wat, het kanaalwater bracht verschillende zeldzame plantensoorten met zich mee.

Tot in de jaren '80 werd deze vloeiweide nog op die manier beheerd, maar verval van de stuwen leidde tot het stoppen van de bevloeiing. Met deze inrichtingswerken kunnen we de bevloeiing hervatten en krijgen de laatste exemplaren van deze bijzondere bloemen terug de kans om zich over het hele grasland uit te breiden.

Dit natuurherstel gebeurt via Project Subsidie Natuur van de Vlaamse Overheid met steun van het ELFPO in opdracht van Natuurpunt.