De wandelpeters van Olen staan in voor het onderhoud van zo’n 15 gemeentelijke wandelingen. Door de bosbeheerwerken in de Olense bossen werden vele wandelpaden niet ontzien, een paar wandelingen moesten zelfs afgesloten worden voor de wandelaars.


Via burgemeester Marcel Bellens werd Jan Seynaeve, coördinator van de Bosgroep, bereid gevonden om het bosbeheerplan toe te lichten.
Zaterdag 30 maart zakten de Wandelpeters af naar Kamp C waar ze de toekomstvisie van het boscomplex Teunenberg - Nieuwe Hoeve te horen kregen.

De huidige bossen hebben erg weinig variatie en alle bomen hebben dezelfde leeftijd.

Doelstellingen
Door multifunctioneel bosbeheer wordt er gezorgd voor de natuur, is er plaats voor recreatie en wordt er ook gedacht aan houtproductie. Er is ook aandacht nodig voor propere en veilige bossen. Op termijn moeten er ook meer variatie komen in soorten, leeftijd en structuur.

Eerst werd het “Kloemp”-project toegelicht:  dit is een aanplanting van een 40-tal bomen van verschillende soorten. Het is de bedoeling  om de vertrouwde bossen te veranderen in een meer gevarieerd landschap.
Verder wordt tijdens het veldwerk regelmatig  halt gehouden en licht Jan de prille resultaten van het bosbeheer toe, de wandelpeters uitten ook hun bezorgdheid over de wandelpaden.

Het is duidelijk dat je geen omelet kan bakken zonder eieren te breken en dat alleen door samen te werken op een constructieve manier er naar oplossingen kan gezocht worden.

De Bosgroep geeft de wandelpeters de belofte om zo veel mogelijk kroonhout te verwijderen van de bestaande wandelpaden.
De wandelpeters kregen ook huiswerk mee om samen met de Bosgroep de toegankelijkheid van het gebied te bekijken. Het is nu al duidelijk dat het wandelaanbod moet bekeken worden en afgestemd worden op de visie van de Bosgroep.

De zeer leerrijke voormiddag wordt afgesloten bij een lekker Kloempbier.

Beelden Jan VDE / N.