Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wapenstilstand NSB Noorderwijk : kinderen leggen krans neer bij graf van held Pros - extra foto's

Wapenstilstand Noorderwijk

In Noorderwijk hield bij de innemende herdenking van Wapenstilstand een groot gezelschap met o.a. heel wat leerlingen van de basisschool halt bij het graf van Prosper ‘Pros’ Van Grieken. Die redde tijdens de Eerste Wereldoorlog heel wat levens door, onder felle beschietingen door de vijand, de Durme over te zwemmen en de brugconstructie te controleren op springstoffen zodat de troepen er veilig konden oversteken.

De schoolkinderen legden op het graf samen met schepen Jan Michiels (CD&V) een bloemenkrans neer.

'Prosper Van Grieken (1884-1962) kreeg de medaille ‘militaire decoratie, art.4 2°klasse met zilveren palm’ na de oorlog voor z'n moedige daad en uitzonderlijke verdienste', weet Jos Vermeulen, secretaris NSB Noorderwijk.  'Het 1e Regiment Jagers te Voet, waartoe Prosper behoorde, trok richting IJzer in oktober 1914.  Daarbij stootte het regiment op de Durme bij Lokeren.

Prosper stelde zich kandidaat om de Durme over te zwemmen (onder felle beschieting door het Duitse leger) en aan de overkant de stevigheid van een constructie onder de brug te controleren, die het moest mogelijk maken dat het regiment met al het materiaal kon passeren. Vooral kaartte de spreker aan dat op het centrale medaillon van de medaille een 'klauwende leeuw' stond omcirkeld met de spreuk ‘L’Union fait la Force’...  Foto's F. Van Olmen/JV/NNieuws. 

Wapenstilstand Noorderwijk

Deel dit artikel