Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ward Kennes : '5 miljoenste kids-ID voor Klaas (6)'

Kasterlee kids-ID

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reikte vandaag in de gemeente Kasterlee samen met burgemeester Ward Kennes de 5 miljoenste kids-ID uit.

Met de kids-ID kunnen kinderen tot 12 jaar reizen naar alle landen waar je als volwassene terecht kan met je identiteitskaart.

De eer van de 5 miljoenste kids-ID viel te beurt aan de 6 jaar oude Klaas. Klaas en zijn ouders namen in het gemeentehuis van Kasterlee graag de kids-ID in ontvangst uit de handen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Burgemeester Kennes van Kasterlee overhandigde op zijn beurt de lokale mascotte onder de vorm van een knuffelbeer.

De kids-ID werd na een proefproject in 2006 officieel gelanceerd in 2009. Ondertussen worden jaarlijks zo’n 400.000 kids-ID’s uitgereikt. De kaart is geen verplicht identiteitsbewijs, maar met de kids-ID kunnen kinderen reizen naar landen waar je als volwassene terecht kan met je identiteitskaart.

Het gaat dan over de Europese Unie en toeristische trekpleisters zoals Turkije, Egypte en Tunesië, die de identiteitskaart als reisdocument aanvaarden.

De lay-out van de kids-ID werd in het voorjaar van 2021 gewijzigd met als bedoeling vervalsingen tegen te gaan. Ook werd zo een universeler en veiliger reisdocument gecreëerd waardoor controles aan de grens sneller en efficiënter verlopen.

Ouders kunnen voor hun kinderen een kids-ID aanvragen in de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn of in een Belgisch consulaat

De gemeenten roepen de ouders op om tijdig de aanvraag in te dienen en niet te wachten tot het allerlaatste moment. Er kan dan beroep worden gedaan op een spoedprocedure, maar deze is duurder dan de gewone procedure.

“Kleine Klaas zal meer plezier hebben gehaald uit zijn knuffelbeer dan uit de kids-ID, maar met deze overhandiging onderschrijf ik het belang van de kids-ID als reisdocument”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

“De kids-ID werd ook geoptimaliseerd om controles aan grensovergangen te vergemakkelijken en er werden ook maatregelen genomen om vervalsingen tegen te gaan. Met de kids-ID heeft elk kind nu een persoonlijk en beveiligd document waarmee we ook waken over hun veiligheid in het buitenland”, zegt minister Verlinden.

“Als ouders zich aanmelden om een kids-ID aan te vragen moeten ze steeds de kinderen meebrengen”, zegt burgemeester Ward Kennes. “Dat wordt vaak vergeten. Het is nochtans belangrijk dat de ambtenaar de identiteit van ouders en kinderen kan controleren en er ook een vergelijking kan worden gemaakt tussen het kind dat aanwezig is en de pasfoto’s die worden voorgelegd.

Hiermee ontraden we mensen die slechte bedoelingen zouden hebben. Ook is het belangrijk dat ouders tijdig de aanvraag indienen. Hierdoor besparen ze extra kosten en dit komt ook de vlotte werking van de administraties ten goede”, besluit burgemeester Kennes.

Kasterlee kids-ID

Deel dit artikel