De gemeente Kasterlee en Infrabel werken samen met studiebureau Witteveen+Bos aan een mobiliteitsstudie voor Tielen. Hiervoor doen ze een oproep naar burgers om deel te nemen aan een participatietraject.
Infrabel wil de overwegen in Tielen afschaffen. Dit heeft een grote invloed op de lokale mobiliteit.
Het Belgische spoornet is één van de drukst bereden netten in Europa en telt vandaag 1.662 overwegen.
Overwegen vormen zwarte punten omdat ze zowel een impact hebben op de veiligheid, stiptheid, onderhoudslast en capaciteit:
- Bijna wekelijks gebeurt er een ongeval aan overwegen en jaarlijks vallen er helaas (dodelijke) slachtoffers.
- Als de capaciteit van bepaalde spoorlijnen wordt verhoogd, zullen slagbomen aan overwegen vaker gesloten dan open zijn.
- Deze kruisingen tussen trein- en wegverkeer hebben een serieuze impact op de stiptheid van de treinen en de robuustheid van de treindienst. Bovendien zorgen deze ook voor gevolgvertragingen bij ongeval/storingen.
- Nieuwe ontwikkelingen in de buurt van een overweg hebben bijgevolg ook een grote impact op deze zwarte punten.
Om al deze redenen wil Infrabel, waar het kan, overwegen sluiten en/of vervangen door een brug (fiets- en/of voetgangers-), tunnel, parallelweg of fietspad en dit steeds in samenspraak met de lokale overheden.
'Masterplan Tielen'
Gelijktijdig wordt het 'Masterplan Tielen' opgemaakt door studiebureau Sweco, waarin een aantal strategische locaties geïdentificeerd zijn om de komende jaren verder te ontwikkelen tot allerlei openbare functies.
Aangezien deze ook een impact hebben op de lokale mobiliteit van de Tielenaren, zal de mobiliteitsstudie in nauwe samenwerking worden opgemaakt om van Tielen een aantrekkelijk, leefbaar en vooral veilig dorp te maken.
"We maken deze studie op in vijf stappen waarbij we telkens terugkoppelen door middel van een participatiemoment", vertelt burgemeester Ward Kennes.
"In de eerste fase worden de huidige verkeerssituatie in Tielen en de verkeerssituatie in het kader van de spoorovergangen geanalyseerd. Op basis van tellingen en informatie van het participatietraject worden de huidige knelpunten inzake verkeerscirculatie in kaart gebracht."
In de tweede fase stellen we een viertal varianten op voor de spooroverwegen en de daarbij horende verkeersafwikkeling. "Onze ambitie is een bereikbare, leefbare en duurzame kern van Tielen te maken waarbij kwaliteit van de open ruimte centraal staat, " aldus de burgemeester.
In de derde en vierde fase werken we deze varianten verder uit qua constructie, inpassing in de openbare ruimte en technische en financiële haalbaarheid. In de laatste fase spitsen we de mobiliteitsstudie verder toe op de strategische sites die in het Masterplan Tielen worden uitgewerkt.
Het afschaffen van een overweg heeft een grote invloed op de lokale mobiliteit.
Bij de start van het traject wordt daarom een klankbordgroep opgesteld die bestaat uit lokale experten en geëngageerde burgers die zich hiervoor kandidaat stellen.
Deze groep wordt drie keer geconsulteerd over een periode van zes maanden. In de laatste fases wordt ook een algemene infomarkt georganiseerd om iedereen op de hoogte te stellen van de resultaten.
De eerste klankbordgroep komt samen eind september 2021. De exacte data van het verdere verloop van het participatietraject worden later meegedeeld.
De gemeente nodigt daarom inwoners van Tielen uit om actief deel te nemen aan het uitwerken van de oplossingen in hun omgeving. Geïnteresseerde burgers kunnen tot 29 augustus een mail sturen naar ggz@kasterlee.be of bellen naar 014 85 99 25.
Meer informatie vindt u op de website (www.kasterlee.be => overzicht werken => mobiliteitsstudie Tielen).'
Eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Er zit te veel pfas in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel.
Dat advies geeft het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
'Het is vooral bedoeld voor hobbyvissers die hun vangst mee naar huis nemen om daar op te eten.
In de Amerikaanse staat Texas zijn 19 doden en tientallen gewonden gevallen bij een schietpartij in een lagere school in het stadje Uvalde, ten westen van San Antonio.
Volgens de eerste berichten zijn de meeste doden en gewonden kinderen.
Volgens de gouverneur van Texas zou de politie de schutter hebben doodgeschoten.
Op zondag 19 juni vindt op de flank van de Heistse berg voor een eerste keer 'La Luna Deluxe' plaats.
De opbrengst van het dansfestijn gaat naar Make-A-Wish. 'We vieren midzomer met een barbecue- en dansfeest op een unieke locatie', zegt organisatrice Katrien Haepers (33).
La Luna Deluxe vindt plaats in en rond de Moose lentebar. 'Het wordt een exclusief en uniek dansfeest, dat start iets na de middag en eindigt om middernacht', vertelt Katrien.
De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van €850.000 betalen omdat het Luchtbeleidsplan niet aan de gevraagde eisen voldoet. Dat zegt Greenpeace.
"Een echte schande als je weet dat in ons land jaarlijks meer dan 7.500 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit."
Met de uitspraak komt er een einde aan het gerechtelijke steekspel dat vijf jaar geleden tussen de twee partijen ontstond.
Tussen 2017 en 2022 heeft het gerecht zeker een honderdtal onderzoeken geopend naar zware incidenten in de kinderopvang.
Dat bleek gisteren in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement.
54 van die crèches zijn vandaag nog altijd open. Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt een dringende herevalutie van de probleemcrèches. (VRTNWS)
Op Dompel Herentals in de industriezone gaat woensdagavond de mega muziekzomerbar Bloom Beach Club open. Dat de stad het verkeer ernaartoe uit de nabije woonwijk wil halen door die te 'knippen', lokt erg boze reacties uit.
De bewoners van de wijken Veldhoven, Krakelaarsveld en Sint-Janneke kregen maandag een brief van het Herentalse schepencollege (N-VA / CD&V) in hun brievenbus over de opening van zomerbar Bloom Beach Club.
Silver Story Festival strijkt met een eerste editie neer op een unieke locatie aan het Zilvermeer in de mooie Kempen.
Het ideale decor voor een kleinschalig en ongedwongen festival waar de verschillende podia zullen verspreid staan tussen de vele bomen. Straatartiesten, theatergroepjes en hippe eetstandjes met fijne hapjes verraden dat Silver Story festival op 9 juli geen traditioneel festival wordt.
Het ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei 2022. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel.
Deze actie is andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet).
De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.
Week van de Bij opent op zondag 29 mei met een groot bijenfeest in het natuurdomein Het Netepaleis in Kessel. Vlaams minister van omgeving Demir stelt er een nieuw bestuiversplan voor, een actieplan om de negatieve populatietrends van wilde bestuivers om te buigen. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein.
Van zondag 29 mei tot zondag 5 juni organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de negende maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/).
Veel activiteiten stonden de voorbije 2 jaar op een lager pitje. Ook bij HIK CVO Geel. Maar op zaterdag 11 juni houdt HIK CVO op Campus Geel opnieuw een niet te missen algemeen infomoment (10.00-13.00u).
Alle opleidingen van HIK ken je er ontdekken. De cursisten Fotografie gaan nog een stapje verder: ze tonen hun werk in verschillende digireeksen.