U bent hier

'Wat bepaalt welzijn op het werk en wat motiveert werknemers om van job te veranderen?'

Kempen regio | Vlaanderen
24.01.2020 - 14.46u
Door: Mark Jaspers

De 2020 salarisenquête van rekruteringsspecialist Robert Walters benadrukt dit jaar de verschillende elementen van arbeidsmotivatie en de factoren die werknemers aanzetten om van job te veranderen.

Met betrekking tot de belangrijkste factoren van arbeidstevredenheid waren de bevraagde professionals in alle sectoren bijzonder tevreden over de mogelijkheid van telewerken (31%)*, de vrijheid om hun agenda zelf te organiseren (48%) en de flexibele werkuren (43%).

Katrien Vanden Meerssche, consultant bij Robert Walters, legt uit: "In de financiële sector hebben werknemers zoals bijvoorbeeld accountants en controllers het meestal erg druk op de werkvloer.

Daarom eisen zij flexibiliteit in hun werktijden of de mogelijkheid om van thuis uit te werken om zo het evenwicht tussen hun privé- en beroepsleven beter te kunnen beheren".

We merken ook op dat 48% van de bevraagde kandidaten zegt tevreden te zijn met hun salaris en de voordelen die aan hun functie verbonden zijn.

Daarnaast zijn open management en effectief leiderschap een element van tevredenheid dat belangrijk wordt geacht (60%) in alle sectoren die in deze studie werden geanalyseerd.

"Open management stelt medewerkers in staat om regelmatig feedback te krijgen over hun werk. Dit helpt hen om elke dag bij te leren en het beter te doen. Wanneer er zich een probleem voordoet, kan het op die manier ook snel worden opgelost.

Deze managementstijl verhoogt de productiviteit van het hele team en geeft medewerkers de nodige erkenning."

Tenslotte hechten professionals ook veel belang aan een uitdagende jobinhoud (58%). Een goede balans tussen werk- en privéleven is ook een belangrijke motiverende factor (50%).

Motivators om van job te veranderen

Naast motivators op het werk, gaven de bevraagde professionals ook een inzicht in hetgeen hen ertoe kan aanzetten om van job te veranderen.

De twee belangrijkste drijfveren om andere horizonten op te zoeken zijn betere loopbaanontwikkelingsvooruitzichten (34%) en een hoger loon (21%). "In de financiële sector streven heel wat werknemers naar een uitdagende job met mooie verantwoordelijkheden.

Hoe hoger het loon, hoe groter de wens voor een royale loonsverhoging", besluit Katrien Vanden Meerssche.

*De percentages tussen haakjes geven het gemiddelde aantal kandidaten weer dat op de studie heeft gereageerd en tevreden is met de motivatiefactor.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto