U bent hier

Wat betekent het nieuwe erfrecht voor u?

Vlaanderen
01.09.2018 - 09.30u
Door: Herman Gezelle

Vandaag treedt het nieuwe erfrecht in werking. Tegelijk worden ook de nieuwe tarieven van de Vlaamse erfbelasting van kracht: meer vrijheid en lagere tarieven. Maar wat betekenen de veranderingen concreet voor u?

Nieuwe erfrecht: meer vrijheid om te kiezen

Het nieuwe erfrecht houdt in dat de overheid zich voortaan minder zal bemoeien met aan wie u welk deel van uw erfenis moet nalaten. Op die manier wil ze inspelen op de nieuwe samenlevingsvormen zoals nieuw samengestelde gezinnen.

Ouders bijvoorbeeld hebben meer vrijheid om te kiezen. Want de zogeheten “wettelijke reserve van de kinderen”, dat is het deel van de erfenis dat voor hen is voorbehouden, wordt kleiner. Het komt er op neer dat alle kinderen samen voortaan recht hebben op nog maar de helft van de erfenis, over de andere helft kunnen ouders zelf beslissen.

  • Voor wie één kind heeft, verandert er niets.

  • Wie twee kinderen heeft, kon tot nu amper 1/3e van z’n vermogen vrij verdelen via een testament. Vanaf nu is dat de helft van dat vermogen.

  • Als u geen kinderen hebt, dan kunt u uw erfenis voortaan volledig naar eigen goeddunken verdelen. Want die andere wettelijke reserve, die van de ouders, wordt volledig afgeschaft. Als u geen kinderen hebt, zullen uw ouders in principe een deel van uw nalatenschap erven. Maar voortaan kunt u dus beslissen om hen dit recht te ontnemen en al uw goederen aan iemand anders na te laten. (Lees verder VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto