In Duitsland zijn al meer dan tien mensen gestorven aan een besmetting met de EHEC-bacterie. De bron van de besmetting met de gevaarlijke bacterie, die niet behandeld kan worden met een antibioticum, is nog niet gevonden.

Ook elders in Europa wordt gewaarschuwd voor mogelijke besmettingen.

EHEC is een gevaarlijke variant van de E-coli-bacterie, die normaal gezien voorkomt in de darm van herkauwers zoals runderen en schapen. De bacterie produceert gifstoffen, waarvoor herkauwers  en ook varkens niet gevoelig zijn maar die bij de mens in het ergste geval tot de dood kunnen leiden.


Symptomen

In de meeste gevallen zijn de eerste symptomen van een besmetting een waterige diarree. Verdere symptomen zijn misselijkheid, braken en buikkrampen. Bij zware besmettingen komen daar een bloederige diarree en koorts bij. Bij minder dan tien procent van de gevallen leidt de besmetting tot een nierfalen.

Het kan ook zijn dat mensen die besmet raken niet ziek worden en dus onbewust drager van de bacterie zijn. De incubatietijd bedraagt tussen twee en tien dagen. De eerste symptomen duiken normaal gezien na drie of vier dagen op.

De voorbije jaren waren het vooral kleine kinderen die getroffen werden door een zware besmetting met de EHEC-bacterie, maar bij de huidige golf zijn het vooral jonge vrouwen die besmet zijn.


Besmetting

De EHEC-bacterie wordt normaal gezien overgedragen via de uitwerpselen van dieren. Een kleine hoeveelheid bacteriën is  al voldoende om een mens te besmetten.

Maar ook een indirecte besmetting via verontreinigd vlees of groenten, die op de velden bemest zijn, is mogelijk. De bacterie kan ook opgelopen worden door te zwemmen in besmet water of via contact van mens tot mens.

Wat de huidige epidemie in het noorden van Duitsland veroorzaakt heeft is nog steeds niet duidelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een onbekende variant van de EHEC-bacterie. Maar wat de bron van de besmetting is, hebben wetenschappers nog niet kunnen achterhalen.


Voorkomen

De beste bescherming tegen de EHEC-bacterie is een verhoogde hygiëne. De handen moeten regelmatig gewassen worden, zeker bij het klaarmaken van eten.

Verse levensmiddelen zoals groenten en fruit moeten goed gewassen worden. Indien mogelijk moet het eten minstens tien minuten op een hoge temperatuur gekookt worden en gemalen vlees, zoals hamburgers, moet goed gebakken worden, tot een temperatuur bereikt is van meer dan 70 graden. Men gebruikt ook best niet dezelfde messen en snijplanken voor gebakken of gekookte levensmiddelen en bij het bereiden van verschillende levensmiddelen.

Na een contact met dieren moeten de handen ook grondig gewassen worden.

Bron : Belga