Het is waarschijnlijk niet direct een onderwerp waar je graag over praat. Toch bestaan er wat interessante weetjes over oorsmeer waar je misschien nog niets over hebt gehoord.

Zo heeft oorsmeer een belangrijke functie bij het schoonhouden van je oren en beschermt het deze tegen vocht en uitdroging. Dat is nodig omdat de huid van je gehoorgang erg dun en kwetsbaar is. Bovendien houdt het bacteriën, vuil en ongedierte tegen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een mug niet zomaar even je oor binnenkruipen.

Om de oorsmeer die je in je oor ziet zitten te verwijderen, bestaan er goede producten voor oorreiniging. Je kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken of sprays die het oorsmeer vloeibaar en los maken zodat het gemakkelijker naar buiten komt. Wees wel voorzichtig met een wattenstaafje.

Hiermee pers je het oorsmeer vaak verder naar binnen waardoor het niet meer in staat is om zelf naar buiten te komen. Dit veroorzaakt oorproppen, maar je kunt ook last krijgen van oorsuizen, duizeligheid, jeuk en zelfs pijn. Zomaar in je oor beginnen te peuteren is dus niet zo'n heel goed idee.

Hoeveel oorsmeer we produceren, is per persoon verschillend. Oorsmeer kan bovendien verschillen van kleur en textuur.

• Zacht, kleverig en geel dat is hoe het er in ideale omstandigheden uit moet zien.
• Wit en droog oorsmeer komt vaak voor bij mensen die weinig lichaamsgeur aanmaken. Daarnaast kan het ook wijzen op een tekort aan koper en ijzer.
• Bruin of zwart oorsmeer kan dan weer wijzen op stress. In dit geval wordt het tijd om eens na te denken of je wat ontspanning kunt inlassen.
• Grijs oorsmeer duidt op vuil dat zich heeft opgehoopt in je oor.
• Rood of bloederig oorsmeer kan betekenen dat je een ontsteking hebt in je gehoorkanaal. Laat dit voor de zekerheid even checken door je arts.

Uit onderzoek zou blijken dat oorsmeer heel nuttig kan zijn bij het diagnosticeren en monitoren van allerlei gezondheidsproblemen.

Wanneer je lichaam stress ervaart, maakt het cortisol aan. Ook wel bekend als het 'stress hormoon'.

Cortisol kan ervoor zorgen dat je te lang in overlevingsstand blijft staan waardoor je volledig uit balans geraakt.

Op dit moment loopt er in Engeland een onderzoek naar een nieuwe methode om cortisol te meten door een staal te nemen van oorsmeer. Onderzoekers ontwikkelden een apparaatje dat lijkt op een wattenstaafje. De rem op het apparaat voorkomt dat het te ver in je oor dringt, zodat het geen schade veroorzaakt.

Uit de tests die tot nu toe zijn afgenomen, blijkt dat de cortisolspiegels in oorsmeer stabieler zijn dan die in bloedstalen e.d. Daarnaast zou deze manier van testen sneller, goedkoper en vooral efficiënter zijn. Het zou zelfs kunnen achterhalen of iemand antidepressiva nodig heeft of niet.

Door de onderzoekers wordt nu ook nagegaan of het apparaat kan worden ingezet voor het meten van glucosespiegels in stalen van oorsmeer om zo te achterhalen of iemand diabetes heeft.

Het zou zelfs potentieel hebben om in oorsmeer antilichamen op te sporen tegen Covid-19. Het is nu afwachten of het apparaat verder onderzoek doorstaat en op de markt gebracht kan worden. (pp) Foto gezond.be