U bent hier

Wat is nog het nut van de provincies? "Minder sexy, maar absoluut noodzakelijk"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
30.09.2018 - 14.22u
Door: Herman Gezelle

Bij de nakende lokale verkiezingen zult u opnieuw ook provinciaal moeten stemmen. Wat is eigenlijk nog het nut van die provincies? En wilde de N-VA niet van dat bestuursniveau af? Provinciegouverneurs Cathy Berx (Antwerpen, CD&V) en Jan Briers (Oost-Vlaanderen, onafhankelijk) leggen het uit in "De ochtend" op Radio 1.

Wat doen die provincies nu eigenlijk? Ongetwijfeld heeft u het zich ook al eens afgevraagd. "De ochtend" legde die vraag voor aan provinciegouverneurs Berx en Briers.

"Wat provincies doen, is heel weinig zichtbaar en dat is een nadeel", geeft Berx toe. "Ze werken in de luwte, op de achtergrond, niemand ziet het en weet het. Dan lijkt het alsof je niets doet en dat is jammer."

Weg met de provincies?

Jan Briers treedt Berx daarin bij. Nochtans wil de partij die hem destijds naar voren schoof - de N-VA - het provincieniveau er op termijn tussenuit. Dat is niet zo'n nieuwe eis. Al sinds het Egmontpact van 1977, dat de eerste stap vormde naar het federale België, klinkt de analyse dat er een overheidsniveau tussenuit zou moeten.

"Er is maar één reden", legt hij uit. "We hebben te veel overheid. We moeten daar rationaliseren. Cultuur, Jeugd, Welzijn zijn al naar Vlaanderen of de lokale besturen. Ik heb het gevoel dat dat lukt en dat men dat heel efficiënt opneemt. In het begin was dat niet het geval. Maar ik voel nu dat Vlaanderen het begrepen heeft."

Als je het Briers zelf zou vragen, mag de verkozen provincieraad van hem wel verdwijnen. "We zouden die kunnen vervangen door een raad van burgemeesters, omdat die voor dat lokale niveau werkt. Maar zover zijn we nog niet." (VRTNWS) foto's Nnieuws archief.imageMeer nieuws

Werken verkeersdrempel Molenhoekstraat: parking en straten blijven bereikbaar

Mol 20.08.2019 - 11.43u reading time1min

Vanaf vrijdag 23 augustus wordt de verkeersdrempel in de Molenhoekstraat – ter hoogte van school Rozenberg – heraangelegd. Het verkeer wordt omgeleid via de het weggetje op de parking net voor 't Getouw. Via deze weg blijft de volledige parking 't Getouw bereikbaar en is ook doorgaand verkeer naar de achterliggende straten mogelijk. Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één week in beslag.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto