Bij de start van de zomervakantie verlagen onder meer de maximumtarieven voor roaming in de Europese Unie en op de Franse wegen mag u niet vergeten een alcoholtest bij te hebben.

Lagere tarieven voor mobiel bellen, sms'en en surfen in Europa 

Op 1 juli verlagen de maximumtarieven voor roaming in de Europese Unie. Dat zijn de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator gebruiken voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Vooral mobiel internet in het buitenland zal in veel gevallen een pak goedkoper worden, want er komt voor het eerst een plafond op die tarieven.

Voor uitgaande telefoontjes op een netwerk in de Europese Unie daalt de prijs vanaf juli tot 0,29 euro per minuut, voor sms'jes tot 0,09 euro en voor dataverkeer tot 0,70 euro per megabyte. Die maximumtarieven zijn zonder btw. Om "een verrassing" te vermijden, zal wie buiten de Europese Unie reist, vanaf 1 juli een waarschuwingsbericht, e-mail of pop-upvenster krijgen als het dataverbruik 50 euro of een ander afgesproken niveau nadert. Consumenten zullen dan moeten bevestigen dat ze willen doorgaan met dataroaming. 

Belgacom schrapt verbrekingsvergoeding voor nieuwe contracten 

Vanaf juli moeten klanten van Belgacom en Proximus die nieuwe vaste en mobiele contracten aangaan, geen verbrekingsvergoeding meer betalen bij voortijdige opzegging. Belgacom schrapt de opzegvergoeding voor nieuwe contracten van residentiële klanten en professionele klanten die over maximum vijf nummers beschikken. Voor de bestaande contracten verandert er voorlopig niets. 

Verplicht om alcoholtest bij te hebben op Franse wegen 

Vanaf 1 juli is het verplicht om op de Franse wegen een ongebruikte ademtest bij zich te hebben in de wagen. Met die maatregel wil de Franse regering het aantal verkeersdoden terugdringen. Hoewel de regel op 1 juli van kracht wordt, zullen overtreders pas vanaf 1 november beboet worden. 

De verplichting geldt ook voor de vele Belgische toeristen die komende zomer naar Frankrijk trekken. Danny Smagghe van automobilistenvereniging Touring raadt hen aan om zeker twee testers mee te nemen. Bovendien houden ze best de vervaldatum van de toestelletjes in de gaten, zegt hij. De ademtest kost 2 euro. 

Belgische hard- en roodrijders in Frankrijk ontlopen boete niet langer

Wie in Frankrijk de verkeersregels aan zijn laars lapt, krijgt voortaan de boete thuis toegestuurd. België en Frankrijk hebben een akkoord gesloten waardoor de gegevens tussen beide landen via de administratie worden uitgewisseld. 

Europees logo verplicht voor bioproducten 

Alle voorverpakte biologische producten uit de Europese Unie moeten vanaf 1 juli het Europese biologo dragen. De verplichting gold eigenlijk al sinds 1 juli 2010, maar er was een overgangsperiode van twee jaar van kracht. Voortaan moeten alle voorverpakte bioproducten die in de EU werden geproduceerd, het EU-biologo opgekleefd krijgen en aan de opgelegde normen voldoen. Voor ingevoerde en niet-verpakte producten is het logo facultatief. 

Het Europese biologo - witte sterren in de vorm van een blad tegen een groene achtergrond - heeft als doel de herkenbaarheid van biologische voeding, drank en andere biologische producten te vergroten. Het beschermt de consument ook tegen namaak. Naast het Europese logo mogen ook andere particuliere, regionale of nationale logo's worden aangebracht. 

Moederschaps- en adoptie-uitkering zelfstandigen nemen toe 

Vanaf 1 juli zal de moederschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen die acht weken zwangerschapsverlof nemen, met meer dan 250 euro stijgen. Ook zelfstandigen die adoptieverlof nemen, zullen hun uitkering zien toenemen. Een zelfstandige moeder krijgt momenteel een wekelijkse uitkering van 398,71 euro tijdens haar moederschapsverlof. Vanaf 1 juli komt daar wekelijks 33,15 euro bij, wat betekent dat zij tijdens een moederschapsverlof van maximaal 8 weken meer dan 250 euro extra kunnen krijgen. Gemiddeld nemen vrouwelijke zelfstandigen ongeveer 7,64 weken zwangerschapsverlof. 

In het kader van het adoptieverlof, waarvan de duur in functie van de leeftijd van het kind vier tot zes weken duurt, krijgt de zelfstandige eveneens een wekelijkse uitkering van 398,71 euro. Daar komt vanaf 1 juli opnieuw 33,15 euro bij. Dat komt alles samen neer op 200 euro extra. 

De jaarlijkse kost van de ingrepen bedraagt 1,39 miljoen euro. 

Vlaams wapenhandeldecreet van kracht 

Vlaamse bedrijven die wapens of militair materieel willen in-, uit- of doorvoeren, moeten voortaan rekening houden met andere regels. De nieuwe regelgeving brengt vooral belangrijke wijzigingen met zich mee voor de wapenhandel binnen de EU, omdat het een Europese richtlijn omzet die de handel in militair materieel binnen de Unie grotendeels liberaliseert. Daardoor wordt het voor de Vlaamse defensiegerelateerde industrie een stuk eenvoudiger om militaire producten uit te voeren naar een andere EU-lidstaat. 

Opslag of ecocheques voor bankbedienden 

Op 1 juli zullen de zowat 60.000 bankbedienden die onder het paritair comité 310 vallen, hun sectorale barema's met 15 euro omhoog zien gaan. Dat werd vorig jaar al afgesproken in het sectoraal akkoord. 

Voor de werknemers die de verhogingen niet genieten omdat ze al meer worden betaald dan de loonschalen bepalen, zijn er ecocheques. Die kunnen oplopen tot 200 euro.

Bron 
(Belga/INM)