Een nieuwe maand staat garant voor enkele veranderingen of aanpassingen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste nieuwigheden waarvan u op de hoogte moet zijn.

Ons land en Nederland zullen vanaf 1 juni automatisch gegevens uitwisselen over verkeersovertreders. Door een akkoord tussen beide landen, zal het voor Belgen dus niet langer mogelijk zijn om ongestraft overtredingen te begaan in Nederland.

Het akkoord houdt in dat Nederland de databank van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) online kan raadplegen om identiteitsgegevens te verkrijgen van Belgen die in Nederland een verkeersovertreding begaan. De Belgische overtreder ontvangt de aanmaning om de boete te betalen dan rechtstreeks van de Nederlandse autoriteiten. Omgekeerd geldt dit principe ook voor Nederlanders die in ons land een overtreding begaan.

Door een Europese richtlijn wisselden EU-lidstaten wel al gegevens uit bij de acht belangrijkste verkeersovertredingen: te snel rijden, door het rood licht rijden, geen gordel dragen, rijden onder invloed van alcohol of drugs, geen helm dragen, gsm gebruiken aan het stuur en rijden op een verboden rijstrook.

Het Belgisch-Nederlands akkoord maakt dit nu ook voor alle andere verkeersovertredingen mogelijk. Zo kan voortaan dus ook het niet betalen van parkeergeld, het niet respecteren van de voorrangsregels of het niet in orde zijn met de keuring of inschrijving van het voertuig bestraft worden.

Consumentenkredieten iets goedkoper

Enkele consumentenkredieten zullen vanaf 1 juni iets goedkoper worden. De wettelijk toegelaten maximumtarieven die voor sommige leningen en verkopen gevraagd mogen worden, gaan in sommige gevallen naar beneden. De maximaal toegelaten tarieven, uitgedrukt in jaarlijkse kostenpercentages of JKP's, worden door de overheid vastgelegd.

Vanaf 1 juni zakt het maximale JKP voor leningen en verkopen op afbetaling tussen 1.250 euro en 5.000 euro met een procentpunt: van 13,50 procent naar 12,50 procent. Het gaat typisch om leningen voor, of aankopen op afbetaling van bijvoorbeeld zetels of dure elektrotoestellen. Ook het maximale JKP voor de financieringshuur - een vorm van leasing voor particulieren - tussen 1.250 euro en 5.000 euro daalt van 9,50 procent naar 8,50 procent.

De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet.

Minder betalen voor Bancontact

De beheerder van het elektronische betaalverkeer Worldline verlaagt op 1 juni de tarieven voor betalingen met Bancontact, het populairste betaalsysteem in België. Het tarief voor betalingen tot vijf euro wordt verlaagd van 5 eurocent tot 2 eurocent. Ook de tarieven voor betalingen van bedragen tussen vijf en tien euro dalen tot dertig procent. Eerder was er al een prijsdaling voor transacties boven tien euro.

Er wordt meer en meer elektronisch betaald. In 2015 ging het om 1,8 miljard elektronische transacties: 7,5 procent meer dan in 2014. Het gemiddelde bedrag daarbij daalt. Consumenten betalen immers steeds kleinere bedragen met de kaart. Betalingen tot vijf euro waren in 2015 goed voor 7,4 procent van alle economische transacties. (belga)