Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wat verandert er op 1 mei ?

Geen gratis bussen meer in Hasselt, opletten met oude dienstencheques en andere regels voor wie een motorexamen aflegt: op 1 mei verandert er weer heel wat.

65-plussers moeten betalen op Brussels openbaar vervoer

Vanaf 1 mei kunnen de 65-plussers niet langer gratis gebruik maken van de bussen, trams en metro’s van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB. Dan vervallen de huidige abonnementen. Voor een jaarabonnement betalen zij voortaan 60 euro.

Bus in Hasselt niet meer gratis

Wie in Hasselt de bus neemt, moet vanaf 1 mei betalen voor een ritje. Het stadsbestuur nam die beslissing midden april omdat de stad budgettaire inspanningen moet leveren om de begroting onder controle te houden. Vanaf 1 mei kost een busritje in de Limburgse hoofdstad 60 eurocent. Enkel jongeren tot 19 jaar kunnen nog altijd gratis de bus nemen.De gratis bussen werden in de zomer van 1997 ingevoerd, en waren een idee van toenmalig burgemeester Steve Stevaert (sp.a).

Oude dienstencheques vervallenDienstencheques die vorig jaar nog werden aangekocht en 7,5 euro waard zijn, mogen vanaf 1 mei niet langer gebruikt worden. Dat heeft te maken met de prijsstijging die op 1 januari dit jaar werd doorgevoerd. Sindsdien kost een dienstencheque 8,5 euro.

Wie een dienstencheque met een waarde van 7,5 euro wil omruilen met een nieuwe, moet uiteraard 1 euro per cheque bijbetalen.

Motorrijbewijs wordt Europees

Het Belgische motorrijbewijs wordt op 1 mei vervangen door een Europees exemplaar, en dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Een rijbewijs voor de zwaarste categorie motors behalen, verloopt vanaf dan in etappes. Het motorvermorgen wordt stapsgewijs opgebouwd. Op hun 16e kunnen motorliefhebbers een rijbewijs halen voor de nieuwe categorie AM (vroeger A3). Om de twee jaar kunnen ze een nieuw examen afleggen, tot ze op hun 22’ste het A-rijbewijs halen. In totaal komen er vier categorieën, in plaats van drie nu: AM, A2, A1 en A. Wie 24 is, kan wel in één keer een motorrijbewijs A halen.

Deel dit artikel