U bent hier

Wat verandert er vanaf 1 mei?

Vlaanderen
30.04.2017 - 17.13u
Door: Herman Gezelle

Een nieuwe maand brengt een aantal aanpassingen en veranderingen met zich mee. Zo zullen patiënten meer remgeld moeten betalen voor antibiotica en zal immuuntherapie voor patiënten met eerste lijn longkanker worden terugbetaald.

Patiënten betalen meer remgeld voor antibiotica

Vanaf 1 mei betalen patiënten meer remgeld voor antibiotica voorgeschreven door hun arts. De maatregel komt er op initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het is de bedoeling dat artsen minder antibiotica voorschrijven en dat patiënten er ook minder om vragen.

Eerder werd ook al het overmatig gebruik van neussprays met cortisone en maagzuurremmers in sterke dosering aangepakt met een aangepaste terugbetalingsregeling.

Immuuntherapie voor patiënten met eerste lijn longkanker terugbetaald

Patiënten met eerste lijn longkanker kunnen vanaf 1 mei een beroep doen op terugbetaling voor immuuntherapie, een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Dit betekent dat deze patiënten toegang krijgen tot een therapie die betere overlevingskansen biedt en een veel hogere levenskwaliteit tijdens de behandeling", zegt ze.

Immuuntherapie bestaat momenteel maar voor een beperkt aantal kankers, waaronder huid- en longkanker. De behandeling is minder zwaar dan de gebruikelijke chemokuur. Patiënten verliezen hun haar niet en zijn doorgaans veel minder misselijk en moe. Bovendien is immuuntherapie ook een stuk efficiënter: bij chemo reageert tot 28 procent van de patiënten op de behandeling, bij immuuntherapie loopt dat op tot 45 procent. Bovendien houdt immuuntherapie de groei van tumoren langer tegen.

De Block besliste eerder al dat immuuntherapie sneller moet worden terugbetaald. Sinds 1 januari kunnen patiënten met huidkanker, Hodgkinlymfoon, niercelkanker en tweede lijn longkanker (kanker die al eerder werd behandeld via chemo of een andere therapie, red.) op terugbetaling rekenen. Vanaf 1 mei komen daar ook de patiënten met een nog niet eerder behandelde longkanker bij.

Aanbieders van consumentenkrediet moeten examen hebben afgelegd

Aanbieders van consumentenkredieten moesten voor 1 mei een vergunningsdossier indienen bij de financiële waakhond FSMA. Een van de voorwaarden om zo'n dossier te kunnen indienen, was het succesvol afleggen van een examen, na het volgen van een financieel-juridische opleiding.

Aanbieders die voor eind april hun aanvraag hebben ingediend, kunnen op 1 mei blijven verder werken, ook al heeft de FSMA hun vergunning nog niet afgeleverd. Wie met de aanvraag wacht tot na de deadline, moet stoppen met kredieten aanbieden. Pas nadat ze hun vergunning ontvangen hebben, kunnen ze weer kredieten aanbieden.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering enkel voor wie vol jaar aan sociale zekerheid bijdroeg

Eind vorig jaar telde ons land ongeveer 370.000 langdurig zieke werknemers en zelfstandigen, goed voor net geen 5 miljard euro aan uitkeringen.

Sinds 1 oktober krijgen langdurig zieken al meer controle, om na te gaan of ze ook echt arbeidsongeschikt zijn. Vanaf 1 mei kunnen alleen nog langdurig zieken die een vol jaar aan de sociale zekerheid hebben bijgedragen, aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Er zijn wel heel wat categorieën die op een vrijstelling van de wachttijd kunnen rekenen, meldt het kabinet-De Block. Zo hebben schoolverlaters of afgestudeerden die net beginnen te werken meteen recht op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid bij ziekte.

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Circus Pipo naast VC Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto