De wijzigingen die De Lijn op 1 mei doorvoert hebben vooral betrekking op een aantal belbussen en de zondagsdienst. De Lijn maakt zich sterk dat er voor 98% van de reizigers niets verandert.
Op 1 mei worden drie belbusgebieden in de provincie Antwerpen geschrapt.

Op zondag wordt het busaanbod ingeperkt tot de periode 10 uur-19 uur, al zijn lokaal nog uitzonderingen mogelijk. De Lijn voert de maatregelen door om te besparen.

Kinderopvang wordt duurder

Het standaard minimumtarief in de kinderopvang zou oorspronkelijk op 1 april opgetrokken worden naar 5 euro. Tegen die verhoging was kritiek gerezen, maar op 1 mei wordt de verhoging alsnog uitgevoerd. Er blijven wel lagere tarieven mogelijk voor kwetsbare groepen. In een eerste fase gelden de aanpassingen enkel voor nieuwe attesten en herberekeningen van bestaande attesten. Vanaf 1 januari 2016 gelden de nieuwe tarieven voor iedereen.

Aan de geplande tariefverhoging zelf verandert niets. Het standaard minimumtarief in opvanginitiatieven die werken met inkomensgebonden tarieven gaat van 1,56 euro naar 5 euro. Maar er zijn wel sociale correcties mogelijk. Voor mensen met een heel laag inkomen, of mensen die een leefloon ontvangen én een opleidingstraject van VDAB of OCMW volgen, gaat het bijvoorbeeld om 3 euro.

In sommige gevallen blijft het vroegere tarief van 1,56 euro mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die een pleegkind opvangen. Ook mensen die het nieuwe minimumtarief van 5 euro niet kunnen betalen, kunnen via het OCMW het laagste tarief van 1,56 euro aanvragen.

FIFA verbiedt Third Party Ownerships

Voetballers zullen vanaf 1 mei niet langer eigendom kunnen zijn van een derde investeerder, zoals managers of vennootschappen. Het Uitvoerend comité van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft eind vorig jaar besloten paal en perk te stellen aan dit systeem, de zogenaamde Third Pary Ownerships (TPO).

Dat systeem is vooral populair in Zuid-Amerika, maar vond recent ook meer ingang in Europa. Een recent voorbeeld is Club Brugge-speler Felipe Gedoz. De club bezit 65% van de transferrechten van de 21-jarige Braziliaan. De rest is in handen van investeerders.

De FIFA maakte bekend dat al bestaande TPO-overeenkomsten effectief uitgedaan moeten worden. Contracten die tussen 1 januari en 30 april 2015 werden afgesloten, mogen een maximale looptijd van een jaar hebben. (vrt)