Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege besliste de Vlaamse Regering de Watering der Zeven Heerlijkheden en de Watering de Zegge op te heffen. Wateringen zijn openbare besturen die binnen hun gebied verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer. “Kleine en inactieve polders en wateringen afschaffen ontlast gemeenten en provincies van overbodige administratie en zorgt voor een betere dienstverlening naar de burger”, zegt Vlaams minister Schauvliege.

Deze afschaffingen in Mol en op de grens van Geel, Kasterlee en Olen gebeurden met akkoord van de betrokken wateringen en de gemeenten. Ook de provincie Antwerpen steunt de opheffing. Met de gemeenten en provincie werden afspraken gemaakt om het toekomstig beheer in het gebied van de wateringen te verzekeren.


Eerder werden in de provincie Antwerpen al de polders Oud- en Nieuw-Noordland, de Polder de Koebeemden, de Verenigde Polders van de Midden-Neet en de Watering De Goren opgeheven. Bovendien werd tijdens deze legislatuur de fusie van vier polders tot de Polder Scheldeschorren-Noord in de streek van Bornem afgerond.

Vlaams minister Joke Schauvliege: "Sinds 2009 zijn we het versnipperde landschap van polders en wateringen aan het herschikken. We doen dit door fusies van nog goed functionerende besturen te stimuleren en kleine, geïsoleerde en inactieve polders en wateringen op te doeken."

Ook in andere provincies is de kaart van polders en wateringen grondig hertekend. Zo werd in West-Vlaanderen onder meer de fusie van vier polders tot één Oostkustpolder voltooid. In Oost-Vlaanderen is het aantal besturen sterk teruggebracht door de opheffing van acht wateringen aan de Dender en een samenvoeging van zes polders tot de Polder Schelde Durme Oost.

Die samenvoeging van bestaande polders en wateringen en de afstemming op de logische hydrografische grenzen werkt ook efficiëntie en professionalisering in de hand en gaat gepaard met een administratieve vereenvoudiging voor de gemeenten en provincies.

Vlaams minister Joke Schauvliege: "Momenteel zijn er in Vlaanderen 68 polders en wateringen. Begin 2009 waren er dat nog 100. En daar blijft het niet bij want er zitten nog enkele fusies en opheffingen in de pijplijn. Met die rationalisering verhogen we de effectiviteit van het beheer van watersystemen op het terrein. Het doel is te komen tot een kleinere groep moderne en slagkrachtige besturen die voldoende sterk staan om binnen hun werkingsgebied de uitgebreide taken in het kader van integraal waterbeleid op te nemen."