Peter Sagan is door de wedstrijdjury uit de Tour gezet wegens onregelmatig spurten. Hij zou in de massaspurt aan de aankomst Mark Cavendish ten val gebracht hebben. Na het bekijken en herbekijken van de beelden kwam de jury tot die beslissing.

Voorzitter van de wedstrijdjury is Herentalsenaar Philippe Mariën.

Met een elleboog duwde Peter Sagan Mark Cavendish de nadar in. De wedstrijdjury besliste aanvankelijk om de wereldkampioen terug te zetten van de 2e naar de 115e plaats én om hem 50 punten extra af te nemen voor de groene trui.

'Het was geen makkelijke beslissing. We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad', onderstreept UCI-commissaris Philippe Mariën.

Mark Cavendish komt woensdag niet meer aan de start van de vijfde etappe in de Tour de France. Hij heeft zijn schouderblad gebroken.

De 32-jarige sprinter van Dimension Data ondervond te veel hinder van zijn zware val in de sprint van dinsdag. Eerder werd wereldkampioen Peter Sagan door de wedstrijdjury al uit koers gezet omdat hij die val had veroorzaakt door een gevaarlijke beweging. De Britse topsprinter heeft daarbij een gebroken schouder opgelopen. Dat bevestigt zijn team dinsdagavond.

Bora-Hansgrohe legt zich niet neer bij de diskwalificatie van Peter Sagan uit de Ronde van Frankrijk. Op de teamwebsite laat de ploeg dinsdagavond weten officieel protest aan te tekenen.  (pp)