U bent hier

Week van de Bij opent met groot bijenfeest in Gent

Vlaanderen
29.05.2019 - 20.21u
Door: Mark Jaspers

Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/).

De opening vindt dit jaar plaats op zondag 2 juni aan het Sint-Pietersplein in Gent. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone en meter Britt Van Marsenille strijden om de mooiste bijentuin. Op het openingsfeest wordt bekendgemaakt of Damme of Beveren met de eer gaat lopen.

De bij in nood

Het nieuwe, onlangs verschenen rapport van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor wetenschap en beleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) stelt dat de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en ecosystemen én de vele fundamentele bijdragen die de natuur ons biedt, snel afnemen, maar dat het nog steeds mogelijk is om een duurzame toekomst voor de mens en onze planeet te waarborgen.

Eén van de diersoorten die het moeilijk heeft, is de bij. Oorzaken van bijensterfte zijn het gebruik van pesticiden, de afname van een kwalitatieve en kwantitatieve leefomgeving en parasieten zoals de Varroamijt.

Er is dus actie op het terrein nodig om het tij te keren. Week van de Bij neemt het sinds 2014 op voor wilde bijen, hommels en honingbijen en wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Want bijen zijn uiterst belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten.

Samen bijen helpen in de stad

Het thema van Week van de Bij 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving.

Meester-chocolatier Dominique Persoone en radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille zijn peter en meter van Week van de Bij. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bloementuin van Vlaanderen aan te leggen. Ze kregen daarvoor de hulp en steun van het gemeentebestuur van Beveren (Britt) en van Damme (Dominique).

Zondag 2 juni: Opening Week van de Bij

Tussen 10u en 12u is er een gesloten academisch gedeelte met aandacht voor bijenacties in Nederland en Vlaanderen, de verduurzaming van de sierteeltsector en de voorstelling van de bijentuin in Beveren en in Damme, met om 12u de bekendmaking van de winnaar.

Zowel Britt Van Marsenille als Dominique Persoone zullen daarbij aanwezig zijn. Journalisten zijn welkom. Hieronder vindt u het volledige programma van de voormiddag. Locatie: De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent.

Tussen 13u en 17u Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de stad Gent aan en rond De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Iedereen welkom tussen 13u en 17u.

Je kan proeven van honinglekkernijen, stuifmeel en bijen onderzoeken onder de microscoop, stof bedrukken met bloemen, de stuifmeelrace spelen, kijken door de ogen van een bij met een Virtual Reality-bril, het Gentse bijenlied zingen enz. De kleintjes kunnen luisteren naar boeiende bijenverhalen, waskaarsjes rollen, zaadbommen draaien, insectenhuisjes knutselen enz.


imageMeer nieuws

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open
Grobbendonk 14.11.2019 - 18.58u

Boeklancering 'Mees en de magische poort' van Linda Rood

Boeklancering  'Mees en de magische poort' van Linda Rood
Kempen regio | Vlaanderen 14.11.2019 - 18.52u

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3
Heist op den Berg | Herenthout | Neteland 14.11.2019 - 18.03u

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit
Herentals | Kempen regio | Mol | Olen | Turnhout regio | Vlaanderen | Westerlo 14.11.2019 - 17.57u

kOsh campus Collegestraat opent ‘Petit 37’

Herentals 14.11.2019 - 17.53u

Rode Neuzen Acties voor GOEZO! Equilibrium!

Kempen regio | Lier regio 14.11.2019 - 17.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto