Geel heeft al elf jaar het label Fairtradegemeente en doet samen met inwoners, horeca, scholen en Oxfam Wereldwinkel inspanningen om nog beter te doen. Van 3 tot 13 oktober loopt de jaarlijkse Week van de Fair Trade. Tien dagen lang kom je op heel wat plaatsen in Geel extra veel fairtradeproducten tegen.

Van een boterham met fairtrade choco aan het station tot een eerlijk kopje koffie in de Geelse horeca.

Een van de belangrijkste principes van eerlijke handel of fair trade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Fair trade geeft benadeelde producenten, voornamelijk uit het Zuiden, de kans om een menswaardig bestaan op te bouwen voor zichzelf en voor hun familie. Stad Geel zet zelf ook stappen naar meer fairtradeproducten.

FairTradegemeente

Stad Geel wil als bedrijf meer fair trade gaan én de burger sensibiliseren dit ook te doen. Zo wordt er reeds jaar en dag fair trade koffie geserveerd in het stadhuis, de bib, dienst gelijke kansen, sociaal huis, etc. Momenteel bekijkt de stad het aankoopbeleid van eten en drinken met de bedoeling dit meer fair trade te maken. De volgende stap kan dan bijvoorbeeld het aankoopbeleid van kledij zijn.

Horeca gaat fair trade in Geel

Heel wat horecazaken, onder andere Julie's, Living, De Werft en Wolwinkel, schenken tijdens de Week van de Fair Trade koffie van de Oxfam Wereldwinkel. In eet-en cultuurcafé De Werft kun je heel oktober op woensdag, donderdag en vrijdag genieten van een fairtrademenu met producten van Oxfam Wereldwinkel. In café Wolwinkel is er donderdag 4 oktober een wijnproefavond met eerlijke wijnen in samenwerking met Oxfam Wereldwinkel.

Boterhammen met choco

Op 3 oktober deelden vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel 's morgens boterhammen met fairtradechoco uit aan het station in Geel en op 8 oktober in Thomas More vanaf half 12. Op 13 oktober is er een ruildag in de OxfamWereldwinkel. Breng een lege pot choco mee en krijg een volle pot fairtradechoco.

Je vindt er allerlei proevertjes en de vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkel staan klaar om een beetje uitleg te geven over de problematiek van de cacaoboeren. Ook in de stedelijke basisschool van Winkelomheide kunnen de kinderen op 12 oktober boterhammen van de lokale bakker besmeren met fair trade choco en confituur.