U bent hier

Week van de keigezonde Kempen

Kempen regio
29.11.2018 - 14.00u
Door: Mark Jaspers

Tweede 'Week van de Keigezonde Kempen' in de lift met meer dan 40 lokale gezondheids- en welzijnspartners

Na een succesvolle eerste editie in maart dit jaar hebben inmiddels meer dan 40 partners uit lokale gezondheids – en welzijnsorganisaties ingetekend voor de tweede editie van de 'Week van de Keigezonde Kempen'. De actieweek gaat door van 1 tot 7 maart 2019 in de hele regio Kempen. Volgend jaar ligt de focus opnieuw bij preventie en gezondheidspromotie voor alle Kempense gezinnen.

Tweede editie mikt op meer dan 50 evenementen over gezondheid

Zet van 1 tot 7 maart 2019 de Week van de KEIGEZONDE KEMPEN op jouw gezinskalender. Voor de tweede keer pakken zorg, welzijn – en gezondheidsorganisaties uit de Kempen breed uit rond het thema gezondheid. Net zoals vorig jaar mag je je opnieuw verwachten aan een goed gevulde kalender met meer dan 50 activiteiten over allerhande gezondheidsthema's.

De actieweek mikt ook in 2019 op gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Hoe belangrijk vinden zij gezond leven thuis? Hoe investeren ze in gezond gedrag? Het initiatief is een sterke manier om de verschillende, bestaande preventiecampagnes en het gezond aanbod lokaal te integreren.

De Vlaming leeft gezonder in 2025

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: "Met de Vlaamse overheid willen we resoluut inzetten op de globale gezondheidsdoelstelling: "De Vlaming leeft gezonder in 2025". Onderdeel van dit plan is dat we inzetten op levensdomeinen. Als papa van 3 kinderen, besef ik als geen ander dat 'gezin' een bijzonder belangrijke setting is om gezond te leven.

De periode van de zwangerschap en de eerste levensjaren zijn bepalend voor het leggen van de basis voor een gezonde leefstijl en de latere gezondheid. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar voldoende aandacht is voor gezonde leefstijl leren van jongs af aan om zelf gezonde keuzes te maken.

We willen alvast dat tegen 2025 gezinnen voldoende geïnformeerd zijn over gezondheid zodat ze bewust de keuze kunnen maken voor het gezonde alternatief. Daarom is deze Week van de Keigezonde Kempen een fantastisch initiatief om op lokaal niveau gezinnen warm te maken voor een gezonde levensstijl."

Acht bouwstenen voor een gezond Kempens gezin

Wim Woestenborghs, coördinator Logo Kempen vzw en trekker van het initiatief: "Gezinnen met kinderen tot 12 jaar zijn de voedingsbodem voor toekomstige generaties en investeren in gezondheidsvaardigheden bij kinderen begint bij ouders en de familiecontext. Huishouden, een drukke job, schoolwerk, hobby's, sociale contacten, balans werk-privé .... Vaak is er wel de intentie om gezondheid thuis voorop te stellen, maar ontbreekt het aan tijd en kennis. Daar willen wij met de actieweek op inzetten."

Terug naar de basis dus. Daar zet de actieweek op in met behulp van acht bouwstenen voor een gezond gezin:

1. Samen ontbijten met je gezin, is voor elke dag een goed begin.

2. Poets je tanden tweemaal per dag en zorg voor een mooie glimlach.

3. Frisse lucht en je huiswerk gaat met gemakzucht.

4. Daag jezelf uit, stop in jouw brooddoos ook groenten en fruit.

5. Leg de tablet aan de kant. Op stap met je vrienden is ook plezant.

6. Balleke stamp, 123 piano of sjotten. Maak tijd om met je vrienden te ravotten.

7. Elke dag voldoende water drinken, zo blijf je bij de pinken.

8. Zit het je even niet mee, hulp vragen is dik oké.

De Kempen beweegt tijdens #bewegen5voor12

De Vlaming zit gemiddeld 8u per dag en dat is te veel. Een gezonde dag bestaat uit een goede mix van zitten, staan en bewegen. In 2019 geven we daarom extra aandacht aan één activiteit in het bijzonder die meteen ook de start van de actieweek inluidt.

We roepen iedereen op om op vrijdag 1 maart 2019 om 11u55 een beweegmoment te doen onder de noemer #bewegen5voor12 en #keigezondekempen. Dat kan perfect op de speelplaats, met de collega's, in het woonzorgcentrum of gewoon met iedereen op de grote markt! Want als het op bewegen aankomt... is het wel degelijk '5 voor 12'.

40 deelnemende partners van de 'Week van de Keigezonde Kempen'

• 3XG

• AIKO Lentekind

• Centra voor Geestelijke Gezondheid Kempen

• CM Turnhout – Mechelen

• De Voorzorg

• Eutonie Kempen

• Gezinsbond Regio Turnhout

• Gezonde Gemeenten Balen, Baarle-Hertog, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Lille, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Merksplas, Mol, Vorselaar, Westerlo

• Kind & Gezin regio Turnhout

• Huizen van het Kind Balen Dessel Mol Retie, Herselt Hulshout Westerlo, Stadsregio Turnhout, Middenkempen en Hoogstraten

• Landelijke Kinderopvang vzw

• Samen Plannen vzw

• Scholen: GBS De Pagadder Lichtaart, Basisschool De Zonnewijzer Ravels, Sport- en Handelsschool Turnhout en Thomas More Hogeschool Turnhout

• OPZ Geel

• Oscare vzw

• Ziekenhuisnetwerk Kempen

• ZITDAZO vzw

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto