U bent hier

Week van de Korte Keten @saffraanboerderij Belgische Saffraan

Herentals
04.05.2019 - 17.46u
Door: Lex Verellen

Van 4 mei tot 12 mei wordt in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten gevierd. Over de hele provincie Antwerpen zullen meer als 80 activiteiten de passie van lokale streek- en hoeveproducenten in de kijker zetten.

Wij gingen alvast een kijkje nemen in Morkhoven op de saffraanboerderij van Linda en Marc. Linda en Marc haalden op hun eentje saffraan naar België. Ze telen deze delicatesse met toegewijde zorg en passie op hun boerderij met b&b in Morkhoven. Leuke extra: ze leiden er ook bezoekers rond én je kan proeven van verrassende saffraan-bereidingen. 

Linda Van den Bulck (61) en Marc Leloup (63) rolden in 2012 per toeval de wereld van de saffraan binnen. “Toen we de boerderij in Morkhoven kochten, hadden we alleen het plan om er een bed & breakfast te beginnen,” vertelt Linda, “maar toen we op reis in Bretagne een saffraanboerin ontmoetten, begon het te kriebelen. Dat ene stuk grond waar we nog een bestemming voor zochten, bleek na een eerste oogst fantastische saffraan op te leven.” De trein was vertrokken. 

Door het succes van het saffraanveld kwam er een golf van aandacht op hen af. Heel wat culinaire tijdschriften en groepen bezoekers waren best nieuwsgierig en kwamen in grote getale de allereerste en enige Belgische saffraanboerderij bezoeken.

Daardoor liepen de oorspronkelijke plannen voor de bed & breakfast flink wat vertraging op. In juni vorig jaar stonden er opnames gepland in de b&b voor een tv-programma, en die deadline haalden ze net op tijd. 

Wie graag het verhaal achter het telen van saffraan kent, kan een geleid bezoek plannen aan de boerderij. Linda of Marc leggen je met veel liefde uit hoe elk bloempje handmatig geplukt en geselecteerd wordt, waarom ze ook een zorgboerderij zijn en waarom ze kwaliteit belangrijker vinden dan kwantiteit. Je kan het hele proces met eigen ogen zien én proeven. 

Veelzijdige saffraan

Ook voor de gasten van de bed & breakfast is er dankzij de saffraanteelt een speciale toets aan hun verblijf. Ze krijgen indien gewenst een uniek saffraanontbijt, waarbij ze ontdekken dat de delicatesse heel wat meer toepassingen heeft dan een klassieker als rijstpap.

Linda bedenkt elke keer nieuwe verrassende gerechten en combinaties, steevast met ingrediënten afkomstig van andere lokale boeren, telers en makers. “Ik hou van korte keten. Het is economischer én ecologischer. Bovendien zijn de producten van een korte keten-boer altijd uniek.” 

Of je de Belgische saffraan in de winkel vindt? “Zeer beperkt. We doen dat bewust. We vinden het veel te belangrijk dat mensen het hele verhaal meekrijgen als ze aan de slag gaan met onze saffraan.

” Bezoekers kunnen hier hun voorraadje aankopen en achteraf bijbestellen. Er is ook één webshop die de Belgische saffraan verdeelt: Belgunique, een shop met Belgische producten én ruimte voor het verhaal achter elk product. 

Saffraanbrunch

Op zaterdag 11 mei 2019 organiseren ze de 2e saffraanbrunch ter gelegenheid van de ‘Week van de Korte Keten’.

De saffraanbrunch bestaat uit huisgemaakte hartige gerechten, warm en koud, zoals quiches, slaatjes, groentebereidingen enz.

27€ pp, thee/koffie, sap inbegrepen. Start 10.30u Beperkt aantal plaatsen en vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Er is een ruime keuze aan huisgemaakt brood, zoete broodjes en/of gebak en desserts. De saffraantoetsen zijn in meer en mindere mate merkbaar. Ze willen graag verrassen en aantonen dat saffraan echt heel ruim bruikbaar is.

Met de kleurrijke gerechten, willen ze graag de dynamiek en de culinaire kleppers van de Kempen op de kaart zetten. Ze zijn trots om met deze collega’s te kunnen samenwerken die met dezelfde passie als hun, topproducten leveren. Ze willen onze gasten in een gemoedelijke, familiale sfeer ontvangen en (mee) laten genieten van al dat lekkers. Welkom, dus!

Ze werken uitsluitend samen met kleine, ambachtelijke (lokale) producenten en dit zowel in de saffraanboerderij, als in onze B&B Art.14. Voor de saffraanbrunch gebruiken ze dus erg graag Kempense specialiteiten, zodat mensen de passie die elk van ons heeft, kan ruiken, kan zien en natuurlijk ook kan proeven.

Luxe saffraanontbijt

Zondag 12 mei kan je een luxe saffraanontbijt nuttigen.

Een saffraanontbijt is een luxe ontbijtversie, waarbij saffraan verwerkt is in zowel zoete als hartige bereidingen.

We ontvangen u graag in een gemoedelijke, familiale sfeer. Bij goed weer serveren we het ontbijt buiten in een tent.

Kostprijs: 18€ pp , koffie of thee en sap inbegrepen.

Vooraf inschrijven voor beide dagen noodzakelijk! Veggie of vegan kan, mits duidelijke vermelding bij reservatie.

Meer info? Stuur een mailtje naar linda@belgischesaffraan.be.

https://www.belgischesaffraan.be/

Wil je weten welke activiteiten in jouw buurt plaatsvinden? Ontdek ze dan op https://weekvandekorteketen.be/activiteiten/antwerpen/ imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto