In Laakdal heeft spoorwegbeheerder Infrabel dinsdag aan 700 leerlingen uit het zesde leerjaar lesgegeven over de verkeersregels aan overwegen, langs het spoor en in stations.

Dat is nodig, want in de eerste acht maanden van 2019 lag het aantal ongevallen aan het spoor opnieuw in stijgende lijn.

Voor het vijfde jaar op rij organiseerde Infrabel tijdens de Week van de Mobiliteit veiligheidslessen voor 11- en 12-jarigen. 700 leerlingen uit scholen in Meerhout, Geel en Laakdag volgden een workshop met interactieve presentatie, filmpjes en een quiz.

Infrabel zet sterk in op sensibiliseringsacties: in 2018 bereikte de beheerder op meer dan 40 actiedagen, meer dan 15.000 jongeren. "We blijven hierop inzetten, want jong en oud zijn zich nog steeds te weinig bewust van de gevaren", zegt woordvoerder Frédéric Petit.

Dat blijkt ook uit de cijfers, want tussen januari en augustus van 2019 waren er 33 ongevallen aan overwegen in ons land. Daarbij vielen 6 doden. Het gaat om een stijging tegenover dezelfde periode in 2018, toen bij 25 ongevallen 3 doden vielen.

Van de 33 ongevallen dit jaar waren er 24 in Vlaanderen en 9 in Wallonië. In Wallonië vielen wel 5 van de 6 dodelijke slachtoffers. De ongevallen in havengebied liggen in stijgende lijn, met 12 dit jaar. (Belga) Foto Frédéric Petit/ Nnieuws.