U bent hier

Week van het Hartritme op kruissnelheid

Vlaanderen
03.06.2015 - 14.24u
Door: Herman Gezelle

De Week van het Hartritme is met zijn 6e editie nu reeds opnieuw een succes: ruim 32.000 mensen die de online risicotest aflegden, meer dan 6.000 inschrijvingen via www.mijnhartritme.be en een recordaantal van 94 deelnemende ziekenhuizen.

Tijdens de Nationale Dag van Sensibilisering voor voorkamerfibrillatie op donderdag 4 juni vraagt ook 'cardioloog' Manneken Pis publieke aandacht voor de meest voorkomende hartritmestoornis.

Nog tot vrijdag loopt de Week van het Hartritme, de belangrijkste bewustmakingscampagne voor voorkamerfibrillatie (VKF) in België, tijdens dewelke dit jaar maar liefst 94 ziekenhuizen informatie en preventief advies aanbieden en hun deuren openstellen voor een gratis controle van de hartslag. Tot dusver maakten meer dan 6.000 Belgen gebruik van de mogelijkheid om zich hiervoor online in te schrijven; stilaan alle plaatsen geraken ingevuld. Een 30-tal ziekenhuizen hanteert een systeem van vrije afspraken.

Ter gelegenheid van de Nationale Dag van Sensibilisering, nu donderdag 4 juni, hult Manneken Pis zich in het kostuum van een hartspecialist om zijn bezoekers van over de hele wereld aandacht te vragen voor deze aandoening. Ondanks het feit dat deze stoornis het risico op een trombose of beroerte vervijfvoudigt, ervaart 1 op 3 patiënten geen klachten. Hij of zij is zich dus niet bewust van VKF, waardoor een tijdige behandeling uitblijft. De 'World Heart Rhythm Week' die ook deze week plaatsvindt, wil het publieke bewustzijn van de risico's op hartritmestoornissen verhogen.

Quiz: rondrit met een oldtimer

"De vernieuwde aanpak voor 2015 met de slogan 'Mijn hart in poleposition' en het peterschap van Formule 1-legende Thierry Boutsen werpt, gezien de eerste resultaten qua online interesse en deelname, nu al duidelijk zijn vruchten af", aldus Dr. Vandekerckhove, Voorzitter van de organiserende instantie, de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association).

"Bovendien hebben we dit jaar de vrouwelijke doelgroep extra aangemoedigd om deel te nemen aan de testen, door een bijkomende focus te leggen op hun hoger risico op complicaties en zelfs sterfte in geval van VKF."

In lijn met de autothematiek werd tevens een quiz over VKF georganiseerd, die nu donderdag klokslag middernacht afgesloten wordt. De deelnemers maken kans op een rondrit voor drie personen in een unieke oldtimer cabriolet.

Naast bijkomende informatie over VKF is op de officiële website www.mijnhartritme.be ook een online test beschikbaar die in functie van de leeftijd en het geslacht het risicopercentage op VKF bepaalt van de respondent in kwestie, alsook dat op een beroerte bij het uitblijven van een behandeling. Inmiddels legden – sinds begin dit jaar – al ruim 32.000 mensen deze test af.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto