Fietsstratennetwerk O.-L.-V.-Olen volledig in voege

De wegen- en rioleringswerken in Spoorwegstraat, Melkerijstraat, Dellekens, Weier en Keizershofstraat naderen hun eindpunt. Vrijdagavond 23 april worden de straten opnieuw opengesteld voor het verkeer.

Enkel het kruispunt Dellekens-Weier blijft een aantal dagen langer afgesloten zodat het beton nog verder kan drogen. Volgende week werkt de aannemer de laatste details in de straten verder af.

Deze resterende werken brengen geen hinder meer met zich mee. Het einde van de werken betekent ook dat het fietsstratennetwerk in O.-L.-V.-Olen voortaan ten volle gebruikt kan worden.

Wegen- en rioleringswerken ten einde

De afgelopen maanden werd er hard gewerkt in Spoorwegstraat, Melkerijstraat, Dellekens, Weier en Keizershofstraat. De straten kregen een gescheiden rioleringsstelsel voor de afvoer van regen- en afvalwater, een nieuw wegdek, nieuwe ledverlichting en nieuwe grachten.

Daarnaast kreeg Melkerijstraat een splinternieuw voetpad. Melkerijstraat en Keizershofstraat werden omgevormd tot fietsstraten.

Met het oog op fietsveiligheid en een autoluwe omgeving voerde het lokaal bestuur ook een filter, beter bekend als een 'knip', in. Die kwam in Melkerijstraat ter hoogte van het gebouw van de gemeentelijke groendienst.

Doorgaand gemotoriseerd verkeer is zo niet meer mogelijk in de straat. Voetgangers en fietsers kunnen wel nog gewoon door.

Het lokaal bestuur voorzag voor de werken 1.224.000 euro.

Fietsstraten volledig

Eind augustus kondigde het lokaal bestuur de komst van een fietsstratennetwerk aan in volgende straten in O.-L.-V.-Olen: Schoolstraat, Melkerijstraat, Keizershofstraat, P. Van Looystraat en Lindenpad.

Drie van de vijf straten – Schoolstraat, P. Van Looystraat en Lindenpad – deden intussen al dienst als fietsstraat. Nu de werken in Melkerijstraat en Keizershofstraat ten einde zijn, kan het volledige fietsstratennetwerk ten volle gebruikt worden.

Voortaan kan je via de vijf fietsstraten veilig fietsen tussen de twee schoolomgevingen (basisschool de Kriebel en basisschool De Knipoog), de kinderopvang, de bibliotheek, de sporthal en de speelterreinen in O.-L.-V.-Olen. Je herkent een fietsstraat aan de fietsstraatborden.

Werk mee aan een veilige fietsstraat

In een fietsstraat hebben fietsers voorrang. Ze mogen de hele rijbaan (in geval van enkelrichting) of halve rijbaan langs de rechterzijde (in geval van dubbelrichting) gebruiken.

Auto's en motorvoertuigen zijn toegelaten in de fietsstraten, maar mogen fietsers niet inhalen. Er geldt ook een permanente maximumsnelheid van 30 km per uur in de fietsstraten.

Het lokaal bestuur vraagt aan alle fietsers om de volledige ruimte die ze wettelijk krijgen (hele of halve rijbaan), ook effectief te gebruiken.

Het succes van een veilig en functioneel fietsstratennetwerk valt en staat met het correct naleven van de regels. Blijf je naar oude gewoonte gewoon rechts van de straat rijden, dan stimuleer je autoverkeer om je in te halen wat zeker niet de bedoeling is.