Dit jaar starten er nog twee grote werken in de regio Wiekevorst. Zo is er de herinrichting van Wiekevorst-centrum en de heraanleg van de Wiekvorstse Goorweg.

Herinrichting Wiekevorst-centrum

Het gemeentebestuur, Aquafin en Pidpa gaan rioleringswerken uitvoeren in:  Wiekevorst-Dorp (tussen Herenthoutseweg en Louis Van Bauwelstraat); Louis Van Bauwelstraat (vanaf kruispunt Wiekevorst-Dorp tot net buiten de bebouwde kom richting Heist-op-den-Berg).

Morkhovenseweg (vanaf Wimp tot aan het kruispunt met Wiekevorst-Dorp).

Het gaat om de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel waarbij men het regenwater gaat scheiden van het afvalwater. Proper water hoort immers niet thuis in een afvalwaterstelsel. Op die manier zorgen we voor een beter zuiveringsrendement en werken we ook in Heist-op-den-Berg mee aan de doelstelling om al het oppervlaktewater in Vlaanderen terug proper te krijgen.

Verschillende nutsmaatschappijen maken van de gelegenheid gebruik om een aantal aanpassingen aan hun leidingen te doen (waterleiding, gas, elektriciteit, tv, ...).

Na de aanleg van de nutsleidingen en de riolering wordt de wegenis vernieuwd. De betonnen rijweg wordt vervangen door een zwarte asfaltverharding. In de zone rondom de kerk tot iets voorbij het kerkhof in de Valleistraat zal gebruik gemaakt worden van klinkers en gezaagde gebrande kasseien zoals die in Itegem gebruikt zijn.

Ook de fietspaden worden vernieuwd vanaf de grens met Morkhoven tot iets voorbij de bebouwde kom richting Heist-op-den-Berg. In totaal wordt 2.205m fietspad, 15.371m² wegenis en 4.320m riolering vernieuwd.

De omleiding wordt nog bepaald, hierover zal voor de start van de werken informatie te vinden zijn op www.heist-op-den-berg.be.

Kostprijs

De totale kostprijs van dit project wordt geraamd op 4.403.513,56 euro incl. btw. De kosten worden als volgt verdeeld:  Provincie Antwerpen en Vlaamse Overheid: 644.636,94 euro incl. btw.

Gemeente Heist-op-den-Berg: 1.975.125,52 euro incl. btw; Aquafin: 1.426.170,74 euro incl. btw; Pidpa: 347.580,37 euro incl. btw

Timing

De werken aan de nutsleidingen starten in de zomer van 2017 (augustus) en de totale werken inclusief de rioleringsaanleg zullen vermoedelijk duren tot het voorjaar van 2019. Om de hinder te beperken, wordt de uitvoering gerealiseerd over verschillende fasen.

Fase 1: Wiekevorst-Dorp tussen Louis Van Bauwelstraat en Itegemseweg + rond de kerk

Nutsleidingen : start augustus 2017 - aannemer wegenis : start: +/- november 2017

Fase 2: Morkhovenseweg tussen Wimp en Wiekevorst-Dorp aansluitend op fase 1

Fase 3: Pompoenstraat tussen Wiekevorst-Dorp en einde bebouwde kom richting Heist-op-den-Berg aansluitend op fase 2

Z. Wiekevorstse Goorweg

Het gemeentebestuur en Pidpa gaan ook, door de VMM gesubsidieerde, rioleringswerken uitvoeren in de Wiekevorstse Goorweg. Ook hier wordt ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, met een open gracht langs één zijde van de straat.

Verder komt er een nieuwe weginfrastructuur:  vernieuwen wegenis en aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de bebouwde zone; vernieuwen toplaag buiten de bebouwde zone; plantvakken als snelheidsremmer; vernieuwen kantstrook.

De omleiding wordt nog bepaald, hierover zal voor de start van de werken informatie te vinden zijn op www.heist-op-den-berg.be.

Kostprijs

Totale kostprijs: 942.914 euro incl. btw. De kosten worden als volgt verdeeld: Gemeente Heist-op-den-Berg: 141.086,00 euro inclusief btw; Pidpa: 801.828,00 euro exclusief btw.

Timing

De werken starten vermoedelijk einde 2017, begin 2018. Te totale werken inclusief de rioleringsaanleg zullen vermoedelijk duren tot het najaar van 2018. Om de hinder te beperken, wordt de uitvoering gerealiseerd over twee fasen.

Fase 1: Wiekevorstse Goorweg -> deel vanaf Pompoenstraat tot aan het einde van de bebouwing

Fase 2: Wiekevorstse Goorweg zijstraat + landelijk gedeelte -> het einde van de bebouwing tot aan de Fabriekstraat aansluitend op fase 1

foto: KWB Wiekevorst/ N.